Tar passning från Finansinspektionen

Även Deloitte får utredningsuppdrag efter skandal i Sörmlands sparbank.

jan-palmqvist
Jan Palmqvist

Jan Palmqvist, auktoriserad revisor och delägare på Deloitte, kopplas in i Finansinspektionens granskning av de oegentligheter som avslöjats inom Sörmland sparbank och som Revisionsvärlden skrivit om tidigare.

Enligt Katrineholmskuriren vill Finansinspektionen med hjälp av Deloitte undersöka styrningen av banken. Palmqvist ska rapportera till Finansinspektionen den 31 oktober, men utredningen bekostas av sparbanken. Palmqvist tycks arbeta på löpande räkning. Enligt Finansinspektionens pressavdelning finns ingen budget för hans utredning men han ska fakturera ett “skäligt belopp” enligt 13 kap 9§ i bank och finansieringsrörelselagen.

Det var i juni som Sörmlands Nyheter avslöjade att den dåvarande vd:n hade befriats från sina arbetsuppgifter efter att en anonym anställd hade anmält missförhållanden inom banken.

En utredning av EY visade att vd:n hade gjort tveksamma inköp för över 1 miljon kronor av bankens pengar, bland annat Bruce Springsteen-biljetter och högtalare.

sörmlands sparbank nyköping
Sörmlands sparbank, Nyköpingskontoret

Vd:n är polisanmäld för förskingring och ytterligare två personer i bankledningen har tvingats lämna sina befattningar. Däremot sitter styrelsen kvar.

EY ska även utreda styrelsens ansvar i frågan och den fallskärm som styrelsen tecknade med vd:n. Den utredningen ska också vara klar i oktober.

Dessutom bistår KPMG, som är bankens revisionsbyrå, i polisens utredning om förskingring.

Finwire

[email protected]