Bankdirektör polisanmäld efter EY-utredning

KPMG-revisor bistår i förundersökningen.

Förre chefen för Sörmlands Sparbank är polisanmäld för förskingring efter att en granskning av EY visat att han använt bankens medel för privat bruk. Enligt TV4, som tagit del av EY:s rapport, ska den 57-årige bankdirektören ha köpt lyxvaror och tjänster med bankens kort, bland annat:

  • Cigarrer för 58 000 kronor.
  • En Mulberryhandväska för 20 000 kronor.
  • Biljetter till en Bruce Springsteen-konsert för 75 000 kronor.
  • Boende på hotellet Ett Hem i Stockholm för 15 000 kronor.
  • Högtalare och andra teknikprylar för över 1 000 000 kronor.

Allt har redovisats med kvitton som tycks ha attesterats av vice vd (inte av ordföranden som kanske varit mer lämpligt).

sörmlands sparbank nyköping
Kontoret på Östra Storgatan 1, Nyköping

Sörmlands Nyheter avslöjade i juni att bankdirektören hade befriats från sina arbetsuppgifter efter att en anonym anställd hade anmält missförhållanden inom banken. En utredning av EY bekräftade misstankarna och bankdirektören polisanmäldes i somras, direkt efter att EY:s utredning var klar. Bankdirektören har varit vd under 18 år och förnekar brott:

”Jag hoppas att processen kan skänka mer ljus över det här så att jag kan rentvå mitt namn. Jag tycker att det här är felaktigt”, sa bankdirekören då till SVT.

Nu väcks frågor om styrelsens och revisorns ansvar för det inträffade.

”Om jag förstått det rätt har det inte pågått i de 18 år, som (bank-vd:n) varit anställd, utan bara de senaste åren. Styrelsen har inte det operativa ansvaret över den dagliga verksamheten. Möjligtvis har vi och revisorerna missat att granska”, säger Benita Vikström, Oxelösund, som till i april var vice ordförande i bankstyrelsen, till Sörmlands Nyheter.

Sörmlands Sparbank revideras sedan april förra året av KPMG. Dessförinnan hade banken en revisor vid PwC-kontoret i Eskilstuna. Dock har den interna revisionen skötts av EY under lång tid.

KPMG:s kommunikationsdirektör Björn Bergman säger till tidningen att KPMG bistår polisen i förundersökningen men vill inte kommentera hur Lindgrens lyxutgifter kunnat undgå revisionen.

”Vi kommenterar det när förundersökningen är färdig”, säger Björn Bergman.

Martin Hammarström

[email protected]