KPMG bryter med FIFA

Internationella fotbollsförbundet jagar ny byrå efter skandalerna.

Internationella fotbollsförbundet FIFA, med huvudkontor i Zürich, letar ny revisionsbyrå efter skandalerna med utbetalningar till bland andra förre ordföranden Sepp Blatter och förre vice ordföranden Michel Platini. Enligt båda parter är det KPMG som avsagt sig revisionsuppdraget efter sexton år, men beslutet välkomnas av FIFA. En ny revisionsbyrå kommer att tillkännages ”snart” men formellt väljas på nästa kongress i maj 2017.

Enligt en talesperson för schweiziska KPMG, Andreas Hammer, avsade KPMG sig revisionsuppdraget den 9 juni, men han kan av sekretesskäl inte kommentera orsaken. En tänkbar orsak är att den Schweiziska tillsynsmyndigheten för revisorer, Eidgenössische Revisionsaufsichtsbehörde, har startar en granskning av KPMG:s revisionsarbete i FIFA, något som rapporteras av Sonntagszeitung.

Brottsutredningar om misstänkta mutor pågår i både Schweiz och USA och FIFA genomgår för närvarande ett reningsbad under den nya chefen Gianni Infantino som även innebär byte av finanschef och compliance-chef.

Martin Hammarström

[email protected]