“Jag är oskyldig”

Svensk åtalad i brittisk redovisningsskandal.

Finanschefen för butikskedjan Intersport, en 49-årig svensk som tidigare hade motsvarande jobb på den brittiska delen av livsmedelsjätten Tesco, åtalas i Storbritannien för bokföringsbrott och missbruk av ställning. Det är den brittiska ekobrottsmyndigheten Serious Fraud Office, SFO, som väcker åtal mot tre före detta toppchefer inom Tesco, förutom svensken den förre landchefen i Storbritannien samt distributionschefen.

Alla tre åtalade stängdes av från sina tjänster i november 2014 efter att en ny vd från Unilever tillträtt. Nye vd:n Dave Lewis larmade om att vinsten blåsts upp med 263 miljoner pund, en siffra som senare höjdes till 326 miljoner pund (cirka 3,6 miljarder kronor). Dave Lewis gjorde jättelika nedskrivningar relaterade till de påstådda redovisningsfelen.  I spåren av skandalen har Tesco slängt ut PwC som revisionsbyrå efter 32 års samarbete och byråns revision granskas nu av den brittiska övervakningsmyndigheten FRC.

49-åringen säger till Revisionsvärlden att han är oskyldig och övertygad om bli friad, men att han har svårt att kommentera åtalet ytterligare.

Den 49-åringe svensken har verkat utomlands i många år och är trots sin roll som finanschef i ett svenskt bolag skriven i Storbritannien. Han gjorde karriär inom livsmedelsjätten Kraft Foods och utbildningskoncernen EF innan han 2007 började på Tesco. 49-åringen och de medåtalade är den 22 september kallade till Westminster Magistrates Court, en domstol i London. Brottsutredningen som inleddes i oktober 2014 fortlöper.

Martin Hammarström

[email protected]