EY pressas om brittiska skatteråd

”Allmänhetens inställning till skatteplanering har förändrats", säger parlamentarisk kommitté till revisionsjättarna.

EY hamnat mitt i den brittiska politiska debatten på grund av skatterådgivning till it- och internetjättarna Facebook, Google, Amazon och Apple.

Premiärminister David Cameron har kritiserats i parlamentet för att inte göra tillräckligt för att täppa till luckor i skattelagstiftningen, som gör det möjligt för Google att betala så lite som tre procent i bolagsskatt.

Enligt brittiska The Independent är EY skatterådgivare åt såväl Facebook, Google, Amazon som Apple och firman har de senaste åren fakturerat dessa it-jättar över två miljarder kronor (245 miljoner dollar) varav 293 miljoner kronor för skatteråd. Exempelvis ska Facebook, som ligger i strid med brittiska Skatteverket HMRC, ha betalat EY mellan 27 och 45 miljoner kronor om året för skatterådgivning de senaste åren.
Även Google är satt under lupp i Storbritannien där en parlamentarisk kommitté, Public Accounts Committee, kritiserat sökmotorjättens skatteupplägg, samtidigt som EY får skarp kritik, om än indirekt:
”Vi förväntar oss att stora revisionsfirmor inser att allmänhetens inställning till skatteplanering har förändrats. Byråerna bör ge ansvarsfull rådgivning som speglar kundernas verksamhet i Storbritannien, och dessutom göra det möjligt för kunderna att bli mer transparenta när det gäller var vinster uppstår och var skatten betalas”, skriver Public Accounts Committee i sin rapport, enligt The Independent.

 

Martin Hammarström

[email protected]