Revision lockar mer än hockey

Lagkamraterna Andreas Gröndahl och Oskar Lundberg från ishockeylaget Visby Roma följs åt till Grant Thornton när de lägger klubborna på hyllan.

Hockeyspelaren Andreas Gröndahl slutar som idrottsman på elitnivå efter fem år i Gotlanslaget Visby Roma. I stället tar han jobb som revisionsassistent på Grant Thornton i Stockholm.

Gröndahl har spelat både i HockeyAllsvenskan och i SHL, då för Södertälje Sportklubb. Direkt efter gymnasiet ville han bli hockeyproffs, men började efterhand tänka att det finns ett annat liv än hockey.

”Det är klart att det till en början var ett svårt beslut, men nu i efterhand så känns det jättebra att jag började plugga och satsa på den civila karriären”, säger Andreas Gröndahl till Revisionsvärlden.

När han flyttade till Gotland gjorde han det i syfte att kunna kombinera ishockey med ekonomistudier.

”Det gick bra att kombinera i Visby eftersom det är nära till allt. Jag har alltid varit intresserad av ekonomi, så ämnesvalet var ganska klart.”

I augusti börjar Gröndahl på Grant Thorntons Stockholmskontor. Redan efter att ha slutfört sina studier våren 2015 började han dock arbeta heltid på deras Visbykontor parallellt med hockeyn.

”Innan jag började plugga för fem år sedan tränade jag dagtid och hade massa resdagar under vardagarna, vilket gjorde det svårt att kombinera hockeyn med studier på heltid. När jag flyttade till Visby så var träningar på kvällstid samt matcher för det mesta på helgerna vilket möjliggjorde att antingen studera eller arbeta på heltid.”

Men både en hockeykarriär och en karriär inom revision tror han vore svårt att kombinera i och med att man ofta tränar dagtid. Att studera parallellt är det flera i Visby Roma som har valt att göra.

”Vissa läser på distans, medan andra jobbar på sidan av. Men för dem som är heltidsproffs är det svårt.”

Oskar Lundberg är en annan spelare från samma lag som fått anställning på Grant Thornton till hösten. I andra lag där Gröndahl spelat har man inte studerat eller jobbat samtidigt. Hockeyn har varit ens jobb.

”Om det är många hockeyspelare som siktar på ett arbete inom revision vet jag inte” säger Andreas Gröndahl.

Vida Tenhunen Salehi

[email protected]