Rekordhög andel jurister till branschen

Sju procent av juristerna går till revisionsbyrå efter examen.

Revisionsbyråerna lockar allt högre andel av de nyutexaminerade juristerna. Det visar Juseks arbetsmarknadsundersökning 2017 som Revisionsvärlden har tagit del av. I år går 12 procent av de nyutexaminerade ekonomerna till revisionsbyrå medan motsvarande siffra för jurister är 7 procent.

Det är alltså en ekonom på åtta som går till revisionsbyrå medan motsvarande siffra för jurister är en på 14.

För fyra år sedan var det bara 2 procent av juristerna som gick till någon revisionsbyrå direkt efter studierna. Andelen ekonomer som går till byrå har varierat mellan 10-15 procent under de senaste sju åren, allra högst var det år 2010. Det ska sägas att det utexamineras betydligt fler ekonomer än jurister i Sverige.

Även redovisningsbyråer rekryterar fler jurister. Jätten LRF Konsult säger sig vara en av landets största arbetsgivare för jurister. HR-chefen Henrik Gradin uppger till Revisionsvärlden att övergången från redovisning till rådgivning är en anledning till att anställa fler jurister till kontoren.

Henrik Gradin

Vad krävs för att locka jurister?

”Det vi ser hos oss är att vi har ett stort intresse för den kompetens som redan finns i organisationen. Duktiga specialister arbetar gärna i team med andra med hög kompetens. Det bidrar till personlig utveckling som uppskattas”, säger Henrik Gradin.

Lockas de av andra saker än ekonomer?

”Inte generellt, men det vi ser uppskattas hos alla våra anställda är möjligheten till frihet i att påverka och styra sitt arbete i kombination med kompetensutveckling, utvecklande arbetsuppgifter och ett bra och engagerat ledarskap.”

Fotnot: Juseks arbetsmarknadsundersökning har genomförts sedan slutet av 1960-talet för att bland annat ta reda på hur och var nyutexaminerade akademiker får sina första jobb, vilka ingångslöner de får, synen på karriär och hur nöjda studenterna är med sin utbildning. I årets enkät deltar jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare under 36 år som tagit examen under perioden september 2015 till augusti 2016.

Martin Hammarström

[email protected]