Redovisningskonsult fast i coronakrisens Spanien

”Behöver komma hem till Ljungby för att färdigställa boksluten.”

Ingrid Elofsson Svensson

Ingrid Elofsson Svensson, som driver redovisningsbyrån Balans & Resultat i Ljungby, sitter fast i sitt hus på Costa Blanca i Coronakrisens Spanien, tillsammans med sin make. Det råder utegångsförbud och dryga böter väntar den som inte följer restriktionerna.

”Vi åkte hit redan den 19 februari – före krisen – med flygbiljett hem den 21 april. Jag kan sköta byrån härifrån och har fått anstånd med boksluten. Men snart behöver jag komma hem till Ljungby för att färdigställa dem. I Ljungby finns underlag som fakturor i pappersform”, säger Ingrid Elofsson Svensson till Revisionsvärlden.

Varken hon, hennes man eller några av deras bekanta på Costa Blanca har fått covid-19, men Spanien har drabbats hårt av coronaviruset och restriktionerna är stenhårda.

Allt är stängt utom sjukhus, apotek, matbutiker och tandkliniker. Poliser patrullerar gatorna i Orihuela Costa, strax söder om Torrevieja, och kontrollerar folk som av någon anledning är ute. Man måste gå själv och handla, inga par eller större sällskap ät tillåtna. Kundvagnen desinficeras, handskar delas ut och många bär munskydd. Den som bryter mot restriktionerna riskerar böter på mellan 3000 och 6000 euro, alltså upp till nära 70 000 kronor. Ingrid Elofsson Svensson uppger att cirka tusen personer faktiskt bötfällts, bara i hennes region.

När det gäller hemresan har Ingrid Elofsson Svensson börjat ge upp tankarna på att flyga hem som planerat. Flygplatsen i Alicante tar för närvarande inte emot några plan för inflygning. Många Spaniensvenskar har börjat samordna resor norrut med bil. Enligt Google tar det 29 timmar – utan paus – att köra hem via Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Danmark.

”Troligen kommer även vi att bila till Sverige. Problemet är att man egentligen bara får vara en person i bilen. Kanske går det om vi kan visa att vi är på väg hem till Sverige. UD:s råd är att förutom svenskt pass ha ett personbevis med svensk folkbokföringsadress”, säger Ingrid Elofsson Svensson, som jobbar själv i sitt företag och inte har några andra anställda.

Har dina kunder i Ljungby drabbats av coronakrisen?

”Jag har faktiskt inte hört något, ännu så länge tror jag inte det. Det är nog värre för näringslivet här i Spanien”, säger Ingrid Elofsson Svensson.

Hur tänker du om digital redovisning i ljuset av det som hänt?

”Digitala lösningar är bra. Det största problemet är kundernas leverantörsfakturor. Mina kunder är inte särskilt intresserade av e-fakturor och liknande”, säger Ingrid Elofsson Svensson.

 

Branschen Klarar Corona är en artikelserie om hur Sveriges redovisnings- och revisionsbyråer tacklar coronakrisen och konjunkturavmattningen. Artiklarna i serien är upplåsta och fritt tillgängliga för alla tack vare stöd från Wolters Kluwer och NVR, Sveriges ledande aktiebok online, Bolagsstiftarna och Forma Bolagsjuridik

 

Partnerföretag eller -organisationer har inget inflytande över artiklarnas innehåll. Har din byrå vidtagit särskilda åtgärder eller gjort något för drabbade kunder? Tipsa oss! Läs mer om Branschen Klarar Corona och hitta fler artiklar i serien här.

Martin Hammarström

[email protected]