Förskingrade miljoner från kunder.
En redovisningskonsult i Dalsland har dömts till 2,5 års fängelse och skadestånd på fem miljoner kronor för grov trolöshet mot huvudman. Enligt domen från Vänersborgs tingsrätt förskingrade redovisningskonsulten mångmiljonbelopp från ett bussbolag, en bostadsrättsförening och en idrottsförening.
Brotten startade 2008 då redovisningskonsulten var anställd på en mindre redovisningsbyrå. Samtidigt var hon kassör i en idrottsklubb och en ridklubb. Genom fullmakter kunde hon i flera år bolla pengar mellan klubbarna, byråkunderna och sitt privata konto. Åklagaren har redovisat hundratals felaktiga banköverföringar, en del av dem bokförda som löneutbetalningar från bussbolaget till redovisningskonsulten själv, trots att hon aldrig varit anställd hos kunden.
I november 2012 gjordes en polisanmälan mot henne och hon avskedades från byrån. Enligt domen rör det sig om ”en omfattande brottslighet, vilken pågått under en längre tid och som orsakat betydande skada … bokföringen har varit vilseledande genom att dölja överföringarnas beskaffenhet med felaktiga benämningar. Tingsrätten anser också att gärningarna skett systematiskt. Gärningen ska därför bedömas som grov trolöshet mot huvudman”, står att läsa i domen.
Redovisningskonsulten erkänner transaktionerna men hävdar att det handlat om ”panikåtgärder” där hon ville fylla upp ”luckor” där det behövdes. Tanken ska ha varit att komma ihåg de felaktiva överföringarna för att kunna ”rätta till dem”. Hennes avsikt har aldrig varit att berika sig.
Enligt domen har totalt 12 928 244 kronor överförts från bussbolaget, bostadsrättsföreningen och idrottsföreningen. Dock har pengar ibland betalats tillbaka, vilket innebär att nettoskadan, de pengar som redovisningskonsulten behållit (eller tillfört ridklubben) är cirka 5 Mkr.
Enligt kammaråklagare Carin Kilhamn vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, som drivit åtalet, är det inte helt enkelt att förstå redovisningskonsultens motiv.
”Hon tycks ha använt pengarna till konsumtion, shopping och resor. Trots att det handlar om miljonbelopp mellan åren 2008 till 2012 har pengarna inte gått till något stort inköp vad vi sett. Kvinnan hävdar att hon inte levt något lyxliv. Det är främst hon själv som gynnats av transaktionerna, men även den ridklubb där hon var aktiv har tillförts pengar”, säger Carin Kilhamn.
Tingsrätten anser att brotten egentligen kan motivera tre års fängelse men lindrar straffet till 2,5 år eftersom det 1) gått några sedan brotten utfördes, 2) hon betalat tillbaka en del pengar, 3) hon blivit av med jobbet och 4) hon ”knappast kan påräkna att erhålla ny anställning såsom redovisningskonsult” efter att hon avtjänat sitt straff.
Förutom fängelse döms redovisningskonsulten att betala skadestånd till de tre före detta kunderna; bussbolaget ska få på 4,1 Mkr och de två föreningarna 400 000 respektive 450 000 kronor, plus ränta.
Bussbolaget drabbades alltså hårdast av brottsligheten och var nära att gå omkull. Den dåvarande ägaren har tidigare sagt att han blev väldigt överraskad när han upptäckte de felaktiga transaktionerna eftersom han litade på redovisningskonsulten till “120 procent”.