Redovisningsekonom på 12 veckor?

Academy lovar jobb efter snabbutbildning.

Micael Holmström

Revisionsvärlden skrev i oktober om hur programvaruföretaget Hogia gör systemutvecklare av personer utan tidigare kunskaper i programmering. Nu startar samma företag som stod för Hogiautbildningen, Academy, en liknande intensivutbildning för redovisningsekonomer. Bakgrunden är att bristen på redovisningsekonomer blivit akut.

”Syftet med Academy Finance är att förse arbetsmarknaden med affärsinriktade redovisningsekonomer med praktisk kunskap, något som dagens högskole- och yrkesutbildningar inte klarar av”, säger Micael Holmström, vd på Academy, i ett pressmeddelande.

Academy, ett systerbolag till bemanningsbolaget Academic Work, startar i februari intensivutbildningen som på 12 veckor ska utbilda 20 deltagare till redovisningsekonomer. Bolaget uppger att man i samråd med branschfolk tagit fram ett utbildningsprogram där kunskap i praktisk redovisning kombineras med affärs- och systemförståelse och annan kompetens som krävs i rollen.

Precis som Hogias utbildning för systemutvecklare bygger utbildningen till redovisningsekonom på metodiken Accelerated Learning. Det innebär praktiskt lärande med högt tempo, arbete och ständig feedback. I rekryteringsprocessen till utbildningen uppger Academy att de kommer att sätta stor vikt vid kandidatens integritet och förmåga till ifrågasättande, men även sociala färdigheter.

 

I Arbetsförmedlingens bristindex för 2017 är redovisningsekonom ett av de yrken där efterfrågan på arbetsmarknaden spås öka mest, bland annat till följd av det starka konjunkturläget. Samtidigt anses yrket vara ett av de som hotas av automatisering.

”Detta kan låta paradoxalt men det är redovisningsekonomer av den gamla skolan som på sikt inte kommer att vara lika eftertraktade på arbetsmarknaden. Vad företagen efterfrågar är moderna redovisningsekonomer med affärsförståelse och systemkunskap. Det räcker inte att kunna redovisning, du måste även kunna förstå digitaliseringsprocesser, utmana beslut och tänka i ett större organisationsperspektiv”, säger Micael Holmström.

Efter den kostnadsfria utbildningen är deltagarna garanterade tillsvidareanställning som redovisningskonsult hos Academic Work. Förhoppningen är sedan att konsulterna inom 12 månader anställs vid de kundföretag de placeras hos. Academy tror att kundföretagen kommer att vara revisions- och redovisningsbyråer eller ekonomiavdelningar på vanliga företag.

Branschorganisationen Srf Konsulterna tror att det är möjligt att bli redovisningskonsult på bara tolv veckor om personen har rätt bakgrund.

“Man kan ju efter avslutad utbildning mjukstarta som konsult utan att behöva ta ett helhetsansvar för kunderna”, säger Srf Konsulternas förbundsdirektör Roland Sigbladh.

 

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *