Hogia snabbutbildar systemutvecklare

Eleverna utan tidigare kunskaper i programmering.

Kompetensbristen inom it får mjukvaruföretaget Hogia att testa ett nytt grepp. I höstas påbörjades en egen utbildning i systemutveckling. På endast tolv veckor ska tio personer, utan tidigare förkunskaper, utbildas och förberedas för en anställning på Hogia.

”Det här är ett nytt och djärvt sätt att snabbt få in ny kompetens. Utbildningen är skräddarsydd efter våra egna arbetsmetoder, vilket gör att deltagarna efter slutförd utbildning snabbt kommer in i våra verksamheter”, säger Hogiadelägaren Markus Hogsved, i ett pressmeddelande.

Markus Hogsved

Han är chefsarkitekt för Hogias nya molnplattform, Hogia Star, ett projekt som i dag sysselsätter nära 100 personer. Utbildningen genomförs tillsammans med Academy, ett dotterbolag till Academic Work, och är baserad på utbildningsmetoden, Accelerated Learning. Det innebär praktiskt lärande i högt tempo.

I gruppen finns bland annat en revisor, en lastbilsförare och en astrofysiker. Ingen av de tio deltagarna har tidigare arbetat med programmering, något Hogia ser som en fördel.

”Hogia erbjuder programvaror för många olika branscher och deltagarnas tidigare erfarenheter är värdefull i utvecklingen av branschanpassade lösningar”, säger Markus Hogsved.

I dagarna är utbildningen klar. Direkt därefter börjar deltagarna att arbeta i olika utvecklingsprojekt på Hogia.

Martin Hammarström

[email protected]