PwC-konsult kan bli ”Årets Digitaliseringsledare”

Lät robot ta över handläggningen av försörjningsstöd.

Cecilia Lejon

Cecilia Lejon, rådgivare inom offentlig sektor på PwC, är nominerad till utmärkelsen Årets Digitaliseringsledare 2018. Lejon började på PwC i oktober efter elva år på Trelleborgs kommun där hon som chef för socialförvaltningen vänt upp och ner på det mesta. Bland annat blev kommunen en digital pionjär genom att låta en “robot”, eller egentligen en algoritm, ta över handläggningen av försörjningsstöd.

”Socialsektorn är tung och traditionsbunden och det fanns ingen annan kommunal förvaltning som hade en robot … Förutom en mogen organisation råder det brist på socionomer i dag och det är tydligt för alla parter att människor behöver kunna lägga tid på att möta människor, inte på att kolla kvitton”, säger Cecilia Lejon till nyhetssajten Voister.

Cecilia Lejons arbete har tidigare uppmärksammats med bland annat Vinnovas innovationspris för utveckling av offentlig sektor 2016 och Guldlänken 2017. I veckan uppmärksammades kommunens algoritm i Sveriges Radio. Enligt inslaget har den gjort att antalet bidragshandläggare har blivit färre på kommunen, medan en större del av personalen kunnat fokusera på att hjälpa bidragstagare komma i arbete. Enligt Sveriges Radio har det lett till att rekordmånga Trelleborgare, 450 stycken under 2017, gick från bidrag till arbete.

”Det känns fantastiskt. Det är att göra kommunens ekonomi bättre, se till att folk har ett arbete att gå till och dessutom se till att näringslivet kan växa. Det är en win, win, win, säger Patrik Möllerström, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg till Sveriges Radio.

Utmärkelsen Årets Digitaliseringsledare delas ut av tidningen Chef på en gala den 8 mars i Stockholm.

Martin Hammarström

[email protected]