Öppet brev till redovisningsbranschen

Det har aldrig varit så många förändringar i vår bransch som det är just nu. Vi ser bland annat skenande systemkostnader, luddiga riktlinjer kring KYC och penningtvätt och en accelererande automatisering som kräver tid och resurser att implementera. Jag blir ofta medbjuden i olika diskussionsforum på olika teman där det senaste handlade om kvalitetskontroll av bokslutsarbete med den så kallade fyra ögon-principen och hur jag ställer mig till den.

Men här vill jag stoppa bandet och ägna en tanke åt hur redovisningsbranschen ser ut i verkligheten. Nyckeltal som presenterades av UC 2020 visar att redovisningsbranschen består av 23 166 byråer. 20 212 av dessa är enmansbyråer, ja ni läste rätt, vilket innebär att 87 % av redovisningsbyråerna består av en person. Fyra ögon-principen är jättebra av den enkla anledningen att fler personer kontrollerar årsredovisningen innan den lämnas in, men 20 212 av alla redovisningsbyråer har max två ögon att titta med.

Det finns ingen anledning att tro att förhållandena i dag skiljer sig särskilt mycket från 2020. Det betyder att 20 000 enmansbyråer står inför att bygga upp en struktur och skapa rutiner för hur de arbetar med penningtvättsrutiner med det garanterade utfallet att ytterligare system måste införskaffas. Automatiseringstakten ökar för varje dag som går, och har man inte redan färdiga modeller för fasta priser så att man skapar mervärde av automatiseringen är det hög tid att göra det nu. Det i en tid med stigande priser på ekonomisystem, system för KYC och bevakning, kreditkollstjänster och övriga tilläggstjänster.

Jag ställer mig frågan. Vem ser branschen utifrån hur den ser ut på riktigt? Vem utgår från enmansbyrån när förändringar införs? Hur kan vi stötta och göra det möjligt att fortfarande bedriva byråverksamhet som egenföretagare? Jag vågar inte ens tänka på vad som skulle hända om det inte vore möjligt.

Jag är vd på Slipp Redovisning, ett franchisekoncept för redovisningsbyråer som hjälper små byråer varje dag med branschens utmaningar och möjligheter. Så jag är partisk när jag säger att byrånätverk kommer vara otroligt viktiga framöver, oavsett om det är som franchise eller i någon annan form, men jag ställer frågan igen – vem finns där för den fristående enmansbyrån? Inför varje förändring i vår bransch måste första frågan vara ”är det här rimligt att kräva av en enmansbyrå?”.

Lars Olsson, vd på Slipp Redovisning

Åsikterna i artikeln är skribentens egna. Vill du också skriva en gästkrönika i Revisionsvärlden? Mejla oss!

Redaktionen

[email protected]