Nytt blod ska skydda mot ”flockmentalitet”

Amerikanska PwC tar in fristående experter i styrelsen.

Carol Pottenger

PwC i USA tar in två experter utifrån till styrelsen. Revisionsjätten bekräftar för Wall Street Journal att det handlar om Carol Pottenger som är en pensionerad viceamiral i den amerikanska flottan och Carlos Gutierrez som tidigare varit vd och styrelseordförande på Kellogg. Gutierrez var även handelsminister till USA:s tidigare president George W Bush mellan åren 2005-2009.

Att ta in externa experter till styrelsen är ovanligt för branschen. Revisionsbyråer bildar oftast styrelsen med olika delägare till skillnad från andra större företag som ofta tar in en majoritet av ledamöter som inte har någon annan koppling till företagets verksamhet. Syftet är att ta in flera perspektiv och undvika en flockmentalitet, enligt Tim Ryan som är styrelseordförande på PwC i USA.

De båda nya styrelseledamöterna kommer att tillträda den 1 juli vilket samtidigt betyder att styrelsen utökas till 22 ledamöter. Tim Ryan säger också till affärstidningen att han räknar med att ta in en tredje expert utifrån i framtiden.

Finwire

[email protected]