Norsk utmanare väljer svensk lista

Emission ska bekosta Sverigelansering av ekonomisystemet.

Ståle Risa

Norska programvarubolaget 24SevenOffice genomför en nyemission och listar aktien på Aktietorget. Första handelsdag blir den 21 december. Bolaget kommer vid fullteckning att tillföras 40 miljoner kronor före emissionskostnader. Det norska programvarubolaget vill utmana exempelvis Visma med ett egenutvecklat molnbaserat affärssystem för små- och medelstora företag.

Enligt vd Ståle Risa, som presenterade bolaget vid Stora Aktiedagen i Göteborg i veckan, är huvudsyftet med emissionen att finansiera en större lansering av bolagets produkter på den svenska marknaden, bland annat genom att rekrytera personal. Bolaget har tagit en relativt stark position inom redovisningsbranschen i Norge och vill bli en partner till redovisningsbyråer även i Sverige.

“Vi har en beprövad affärsmodell som fungerar i Norge”, säger Ståle Risa.

Målgruppen är bolag som har minst fem användare. Bolaget riktar sig därmed till lite större företag än den svenska konkurrenten Fortnox.

Enligt Ståle Risa är den svenska marknaden för molnbaserade affärssystem värd 6 miljarder kronor, vilket är ungefär dubbelt så mycket som den norska marknaden. Idag har 24SevenOffice totalt 24 000 kunder i Norge och Sverige, varav 700 kunder återfinns i Sverige.

Ändå väljer 24SevenOffice en svensk lista i stället för att notera aktien i Norge.

”Huvudorsaken till att listas på aktietorget i stället för en norsk börs är för att visa att vi menar allvar med vår Sverigesatsning och att bli ett svenskt och nordiskt företag i stället för ett norskt”, säger Ståle Risa.

Han anser även att de svenska investerarna har mer fokus på teknologi och tillväxtbolag än de norska, som har stor fokus på olja, gas och shipping.

Koncernen har nyligen omstrukturerats men enligt pro forma-redovisning omsatte 24SevenOffice Scandinavia 57 Mkr under den 1 januari till den 30 september 2017, varav det svenska dotterbolaget stod för 2,9 Mkr.

“Det vi har satt som mål är att växa med 30 procent per år”, säger Ståle Risa.

I Sverige samarbetar 24SevenOffice bland annat med redovisningsbyrån Credité Consulting.

Finwire

[email protected]