KPMG på Malta säkrar svenska fondpengar

Spelet kring pensionsfonden Falcon Funds tar en ny vändning.

Msida marina, Malta

Den maltesiska finansinspektionen, MFSA, tog på torsdagen det drastiska beslutet att frånta Falcons ledning rätten sköta verksamheten i ett försök att säkra tillgångar på över en miljard kronor som tillhör svenska pensionssparare. KPMG Malta har fått uppdraget att ta kontroll över tillgångarna och leda fondens verksamhet, en nyhet som ekonomisajten Dina Pengar var först i Sverige att skriva om.

Av MFSA:s beslut framgår att KPMG Malta regelbundet ska rapportera till myndigheten om fonden. Åtgärden är ett försök att rädda svenska pensionspengar.

Den svenska Pensionsmyndigheten har krävt 2,4 miljarder från fondbolaget, pengar som tillhör svenska fondsparare, men bara fått drygt hälften. Cirka 1,1 miljarder kronor saknas. Sedan i november har Falcon inte betalt en enda krona.

Tre direktörer på Falcon Funds, däribland Maltas tidigare finansminister, utreds av den svenska Ekobrottsmyndigheten, EBM. Utredningen omfattar även en svensk affärsman. I slutet av 2016 stämde Falcon Funds affärsmannen på mångmiljonbelopp och anklagar honom för att ha vilselett fonden.

Martin Hammarström

[email protected]