Idéstudie om fast förbindelse över Östersjön med Elon Musk-tekniken Hyperloop ska bli snackis i Almedalen och lägga grund för kundens nyemission.
KPMG ska ta fram en idéstudie om en fast förbindelse mellan Finland och Sverige med Hyperloop, en teknik med magnetdrivna fordon som färdas i slutna rör i hastigheter upp till 1 200 km i timmen. Det framgår av ett pressmeddelande. Idéstudien ska presenteras i Almedalen den 4 juli. KPMG har ingått ett avtal med det åländska utvecklingsföretaget FS Links som sedan i fjol bedriver ett lobbyarbete för en svensk-finsk Hyperloopförbindelse. Teknikkonsulten Ramböll och advokatfirman Setterwalls är också inkopplade i uppdraget.
“KPMG bidrar med tidigare erfarenheter från stora infrastrukturprojekt och ansvarar här dels för den övergripande projektledningen, dels för valideringen av ett initialt business case för korridoren Stockholm-Helsingfors. Vi kommer även stödja vår uppdragsgivare, FS Links, med intressenthantering och affärsutvecklingsfrågor. Genom våra underkonsulter Ramböll och Setterwalls formerar vi ett komplett rådgivarteam som även bidrar med teknisk och juridisk rådgivning i detta viktiga projekt”, säger Åsa Hansson, ansvarig för infrastrukturfrågor på KPMG, i pressmeddelandet.
Revisionsvärlden har tagit del av ett dokument av vilket det framgår att idéstudien finansieras med 100 000 dollar (cirka 800 000 kronor) från Hyperloop Technologies. Hyperlooptekniken bygger på en idé av Teslas grundare Elon Musk och till Hyperloops finansiärer hör bland andra Shervin Pishevar, investerare i Uber och Airbnb och Brogan Bam Brogan, tidigare chefstekniker på SpaceX. Av dokumentet framgår även att FS Links efter presentationen i Almedalen vill gå vidare med en nyemission efter sommaren. Då siktar bolaget dessutom på att ta in “nationell finansiering” från Finland/Åland respektive Sverige.
Den 11 maj gjorde Hyperloop sitt första offentliga driftstest i Nevadaöknen, ett så kallat Propulsion Open Air Test, med KPMG på plats. Se filmen på Youtube.