”Mycket handlar om att hjälpa kunden att spara pengar”

Så tar Xcaret Ekonomikonsult i Torshälla betalt för rådgivningen.

Lotta Carlsson för tre år sedan när hon tog emot priset Årets tillväxtbyrå 2018 i Södermanlands Län.

Xcaret Ekonomikonsult i Torshälla är Årets tillväxtbyrå 2021 i Södermanlands Län. Byrån började som en intern redovisningsenhet för en bolagsgrupp inom bland annat godistillverkning. För elva år sedan år sedan fick Lotta Carlsson uppdraget att bryta ut ekonomiavdelningen till en redovisningsbyrå och ta in externa kunder. I början gick det trögt för Xcaret, som tagit namnet från en nationalpark i Mexiko. Men sedan 2016 har omsättningen flerfaldigats. År 2018 blev Xcaret Ekonomikonsult Årets tillväxtbyrå 2018 i Södermanlands Län. 2019 och 2020 var byrån med bland finalisterna, och nu vinner byrån samma pris igen.

”Det har hänt mycket sedan 2018. Verksamheten är mycket bredare idag. Förutom redovisning erbjuder vi HR-stöd, finansiering, hjälp med ekonomisystem och implementering och dessutom uthyrning och interimsuppdrag”, säger Lotta Carlsson.

Dessutom har redovisningen till stora delar digitaliserats och automatiserats.

”Det mesta av det monotona arbetet har försvunnit. I stället har vi kunnat få en närmare relation till kunden och därigenom ökat andelen rådgivning”, säger Lotta Carlsson.

Upplever du att delar av redovisningsintäkterna försvunnit till programvaruföretagen?

”Kanske delvis, men det är inget som vi ser som ett problem, snarare tvärtom. Det finns mycket roligare saker att göra än att knappa in leverantörsfakturor”, säger Lotta Carlsson.

Är det inte svårare att ta betalt för rådgivningen?

”Inte nödvändigtvis. Mycket handlar om att hjälpa kunden att spara pengar. Kan du hjälpa kunden att se över exempelvis leasingkostnader kan hon eller han ofta spara stora belopp. Då är det lätt att ta betalt som rådgivare.”

Xcaret ökade under det brutna räkenskapsåret 2019-2020 omsättningen med 34 procent till 7,5 Mkr.

”Sedan dess har vi fortsatt växa. I dag är vi 12 anställda och omsätter cirka 10 Mkr på årsbasis. Cirka 70 procent är redovisning och rådgivning. Resten är HR-stöd, finansiering, systemimplementering och annat som vi nästan inte alls gjorde för tre år sedan”, säger Lotta Carlsson.

Vill ni fortsätta växa?

”Absolut! Vi har som målsättning att dubbla vår storlek inom de närmsta fem åren och har en tydlig tillväxtstrategi. Allt handlar egentligen om att attrahera bra medarbetare, så vi alltid kan ha rätt kompetens och rätt person på rätt plats med rätt uppgifter. Och att ha roligt på vägen!”, avslutar Lotta Carlsson.

 Fotnot: Lotta Carlsson medverkar på Revisionsvärldens seminarium Avspark 2022 den 13 januari i Stockholm. Läs mer här!

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]