Löjromsskandal ger utredningsuppdrag

Även digitaliseringsjobb för kommunen hägrar i Kiruna.

Någon stjäl möbler och äter finmat på Kiruna kommuns bekostnad. Nu ska kommunen upphandla en extern redovisningsbyrå för att försöka reda på vem som beställt designmöbler värda 40 000 kronor i kommunens namn. Under tiden pågår en polisutredning för att hitta en löjroms- och renköttstjuv. Det framgår av en rad artiklar ur Norrländska Socialdemokraten, NS.

”Underlaget till upphandlingen går ut den här veckan. Målet är att revisionen ska göras så skyndsamt som det bara går”, säger Peter Niemi till tidningen.

Det var för nära en månad sedan det avslöjades att någon beställt exklusiv mat som renkött och löjrom till kommunen, mat som sedan försvunnit. En medarbetare har anmält att någon kvitterat beställningen med hennes namn, urkundsförfalskning alltså. Någon vecka senare kunde NS rapportera om att designmöbler för 40 000 kronor hade beställts till en verksamhet inom kommunen i augusti. Därifrån försvann de för att senare dyka upp nedmonterade och i plastsäckar i februari, vid en annan kommunal verksamhet.

Genom granskningen hoppas kommunen få svar på vem som har beställt möblerna och till vilket ställe de beställdes. Först därefter är det aktuellt med en polisanmälan.

Under tiden kommunen letar granskare ser kommunen över sina rutiner. En ny typ av rekvisitionsblanketter ska införas och instruktionerna förtydligas. Detta ska dock vara tillfälliga åtgärder innan hela rekvisitionssystemet digitaliseras.

När utredningen ska vara klar är okänt. Revisionsvärlden har sökt Peter Niemi utan resultat.

Finwire

[email protected]