KPMG sparkar USA-chef efter läcka

Fick förhandsinformation från amerikanska Revisorsinspektionen PCAOB.

Amerikanska KPMG sparkar sex personer, bland dem chefen för revision Scott Marcello, som basade över mer än 7000 revisorer. Av de övriga fem uppsagda är fyra delägare och en anställd. Utrensningen görs efter att personerna tagit del av förhandsinformation från en anställd på amerikanska Revisorsinspektionen PCAOB om en kommande granskning av byrån. Det skriver Wall Street Journal.

Det var i februari som den amerikanska Revisorsinspektionen PCAOB upptäckte att det läckt ut hemlig information till KPMG om att firman skulle granskas. Det ledde till att läckan på PCAOB avgick. Den på KPMG som uppgifterna läckte till ska tidigare ha arbetat på PCAOB .

“Vi har vidtagit åtgärder för att se till att det inte upprepas”, säger KPMGs ordförande och vd Lynne Doughtie i en kommentar till affärstidningen. Även PCAOB uppger att de kommer att stärka rutinerna runt sina inspektioner.

Amerikanska KPMG har på senare år fått allt fler anmärkningar när PCAOB granskat byråns revisioner. Det har spekulerats i att rädsla för att få ännu sämre snittvärde i PCAOB:s kontroller ligger bakom skandalen.

Martin Hammarström

[email protected]