”Kommunikation är nyckeln till att öka andelen rådgivning”

Jämtlandsbaserade Progredo vill lägga näsan i blöt.

Peter Boiardt

Redovisningsbyrån Progredo, med 13 anställda och kontor Östersund och Åre, är Årets tillväxtbyrå 2020 i Jämtlands län. På Progredos webbplats trycker byrån hårt på rådgivning. Bland annat skriver man: ”Letar du efter någon som kan sköta bokföringen och inget mer? Då är det inte oss du söker. Letar du efter någon som lägger näsan i blöt, engagerar sig, tar ansvar och hjälper dig att ta rätt beslut? Toppen! Då finns vi här.”

Revisionsvärlden ställde några frågor till byråns vd och grundare Peter Boiardt.

Riskerar ni inte att tappa kunder när ni så tydligt marknadsför er rådgivning?

”Visst blir det ett urval av kunder som söker sig till oss. För oss är det viktigt att hjälpa kunderna i deras verksamhet. Ekonomi är inte bara debet och kredit”, säger Peter Boiardt.

Hur stor andel av er omsättning är rådgivning idag?

”Idag ligger vi på cirka 20 procent. Nyckeln till att öka andelen rådgivningen är kommunikation, att få kunder som inte är så insatta i ekonomi att se vad vi kan göra för dem.”

Kör ni rådgivningen på löpande räkning eller till fasta priser?

”Vi försöker att erbjuda fast pris så mycket som möjligt, det gäller egentligen alla typer av tjänster. Inom rådgivningen försöker vi även med värdebaserad prissättning.”

Efter en fusion i fjol landade omsättningen i Progredo på 9,6 Mkr för 2019. Hur går det hittills 2020?

”Vi fortsätter att växa, med ökad lönsamhet, och kommer att omsätta över 10 Mkr i år.”

Och vad tror du framåt?

”Vårt mål är att öka omsättningen med 20 procent under 2021, både med vår befintliga personal och kanske även genom att anställa fler. Vi sitter inte still. Men det får inte ske på bekostnad av vår leverans till de befintliga kunderna.”

Går det inom redovisning att växa utan att anställa mer personal?

”O, ja. Men då måste man ha kommit ganska långt på digitaliseringsresan. Och bakom hörnet ligger automatisering och AI, då kommer det definitivt bli möjligt”, säger Peter Boiardt.

Intervjun gjordes vid Byrålunch, en digital och regional nätverksträff som anordnas länsvis. Bakom Byrålunch och priset Årets tillväxtbyrå står är Revisionsvärlden och mjukvaruföretaget Agoy. Läs mer här.

Martin Hammarström

[email protected]