Johan Rippe expert i utredning mot ekobrott

Johan Rippe

Auktoriserade revisorn Johan Rippe, ordförande i FAR:s strategigrupp för revision och partner på PwC, blir expert i den nya statliga utredningen Bolaget som brottsverktyg. Det skriver FAR på sin webbplats.
Revisionsvärlden rapporterade vid årsskiftet om utredningen, som leds av Johan Danelius, justitieråd i Högsta domstolen, och som ska föreslå regeländringar för att få stopp på att bland annat aktiebolag används för att begå brott. En av de frågor som regeringen vill att Danelius utreder är en återinförd revisionsplikt för små aktiebolag.
Danelius ska även utreda om Bolagsverkets kontrollerande roll bör utökas i ett brottsförebyggande syfte, obligatoriskt års- och koncernredovisning i ett elektroniskt format samt en särskild straffbestämmelse om bolagskapning.
“Det är väldigt bra för FAR:s medlemmar att den här utredningen genomförs då det är viktiga frågor för branschen som ska diskuteras”, säger Rippe i en kommentar.
Utredningens första möte är 11 mars. En rapport om årsredovisningar i elektroniskt format ska vara klar redan den 22 december 2022. Övriga delar ska redovisas senast 22 juni 2023.

Martin Hammarström

[email protected]