”Jag saknar inte alls mitt gamla, stora tjänsterum”

På husesyn hos FAR med Dan Brännström.

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström är märkbart stolt när han tar emot Revisionsvärlden i branschorganisationens nya kontor på Fleminggatan 7 i Stockholm. Teknikkonsulten ÅF hade under flera decennier sitt huvudkontor på adressen, men FAR sitter i ett nybyggt våningsplan på det gamla taket. Utsikten över Kungsholmen och city skyms av ett ymnigt snöfall men är trots det hissnande.

”Det blev väldigt bra, här sitter vi mycket bättre än i våra gamla lokaler på Kungsbron (som ligger precis vid Centralstationen, bara 400 meter bort, Revisionsvärldens anmärkning)”, säger Dan Brännström.

Generalsekreteraren blickar ut över en sprillans ny kontorsmiljö från ett skrivbord som inte är en centimeter större än någon annans. Medarbetarna sitter i raka rader i samma öppna kontorslandskap, som har en mild färgskala i blått, grönt och grått.

”Jag saknar inte alls mitt gamla, stora tjänsterum. Jag tror att man blir effektivare av att jobba i kontorslandskap. Om man inte har så stort skrivbord blir det också naturligt att jobba digitalt. Vi har slängt mycket papper i flytten, man fick bara ta med två flyttkartonger per person”, säger Dan Brännström.

Han anser att flytten är ett viktigt led i en digital omställning som FAR gör. Under 2017 genomfördes även en kompetensväxling för att möta nya förväntningar på medlemsnytta. Dessutom är antalet anställda på FAR idag cirka 50 personer, vilket kan jämföras med över 70 personer för några år sedan.

”Nu arbetar vi på halva ytan jämfört med tidigare. De gamla lokalerna var inte bara för stora, de var dåligt disponerade. Här är det mycket lättare att samarbeta mellan de olika avdelningarna”, säger Dan Brännström.

Generalsekreteraren är inne på slutspurten som FAR-chef. I sommar slutar han efter 14,5 år i samband med att han fyller 60 år. Härom veckan presenterades hans efterträdare Karin Apelman, tidigare generaldirektören för Exportkreditnämnden (EKN). Hon börjar i juni, se tidigare artikel.

Har du fått några spännande erbjudanden om uppdrag du kan ta när du slutat?

”Några, men jag ligger lågt. Jag vill ha fullt fokus på FAR tills jag är i mål. Och jag är glad att jag fick vara med om den här flytten. Det är bra energi i organisationen.”

Dina memoarer Mitt liv som FAR då? Är ditt manus klart?

”Det går framåt, den blir både dramatisk och rolig. Jag hoppas kunna lansera boken i samband med att jag slutar i sommar.”

Martin Hammarström

[email protected]