Han ringer upp drömkunder i stället för att mingla

Tvåfaldiga tillväxtvinnaren: ”Nio av tio jag träffar på möte blir kund"

Bahjat Mourad

För andra året i rad vinner LEBA Ekonomibyrå i Norrköping utmärkelsen Årets tillväxtbyrå i Östergötland. Omsättningen ökade under 2022 med 30 procent till 4,2 Mkr. Revisionsvärlden ställde grundaren Bahjat Mourad mot väggen för att försöka förstå hans tillväxtrecept.

När vi sågs i fjol hade LEBA Ekonomibyrå fem medarbetare, hur många är ni idag?

”Vi har haft tur och lyckats rekrytera tre personer och är åtta idag. De nya har olika kompetenser. En är nyexaminerad, en annan mycket erfaren och har bland annat arbetat med ekonomi i ett noterat bolag”, säger Bahjat Mourad.

Många små byråer har svårt att rekrytera, hur gör ni?

”Vi kan erbjuda minst lika bra villkor som de större byråerna, och dessutom en mer familjär stämning. En sak som kan ha bidragit till att vissa hört om oss är att vi engagerar oss i lokalsamhället och bland annat sponsrar ungdomsidrott här i Norrköping.”

Vilket är svårast, hitta personal eller nya kunder?

”Nya medarbetare är svårast. När det gäller nya kunder har jag bytt strategi. Tidigare försökte jag gå på olika nätverksevent för att träffa folk i näringslivet. Det är trevligt, men jag är ganska dålig på att mingla. I stället har jag det senaste året kartlagt bolag jag verkligen skulle vilja ha som kund, med hjälp av databaser som Alla Bolag. Sedan har jag ringt upp dem och föreslagit ett möte.”

Att sälja redovisningstjänster genom kalla samtal låter svårt. Har någon nappat?

”Nio av tio jag fått träffa på möte har blivit kund. Men jag kommer väldigt förberedd till mötet och visar att vi är engagerade och angelägna.”

Nu har ni två tillväxtdiplom på väggen, hur tänker du framåt?

”Vi vill växa vidare. Hittills har vi fokuserat på organisk tillväxt, men framöver kan vi tänka oss förvärv. Det händer mycket inom branschen, med stora redovisningskoncerner som fiskar efter oss små. Jag tror att det är friare och bättre om vi mindre byråer kan samarbeta mer – eller gå ihop”, säger Bahjat Mourad.

Läs även fjolårets LEBA-intervju här.

Intervjun gjordes på nätverksträffen Byrålunch i Norrköping. Utmärkelsen Årets tillväxtbyrå delas ut för sjätte året i följd – länsvis över hela landet. Det går till redovisnings- eller revisionsbyråer som ökat omsättningen minst tre år i följd, drivs som aktiebolag och omsätter minst 3 Mkr. Snabbast tillväxt i länet vinner. Priset är instiftat av Revisionsvärlden och delas i år ut tillsammans med det växande byrånätverket LR Revision & Redovisning.

Martin Hammarström

[email protected]