Grant Thornton slår till i norr

Köper Revisionstjänst EOB med 45 medarbetare.

eob-lulea_kontoret
EOB Luleå

Grant Thornton (GT) har förvärvat revisions- och redovisningsbyrån Revisionstjänst EOB AB med kontor i Kiruna, Luleå, Gällivare och Pajala. Företaget har 45 medarbetare, varav cirka hälften jobbar i Kiruna, 16 personer i Luleå och övriga i Gällivare och Pajala.
Säljarna heter Ingemar Mikko och Mats Nilsson och deras byrå har vuxit stadigt och mer än fördubblat omsättningen de senaste 10 åren. Senaste räkenskapsåret som slutade juni 2015 blev omsättningen i Revisionstjänst EOB 35,9 Mkr och rörelseresultatet 3,4 Mkr.

ingemar_mikko
Ingemar Mikko

Ingemar Mikko vill inte säga något om köpeskillingen men uppger att personalen har reagerat positivt på affären och att både han och Mats Nilsson kommer att fortsätta att arbeta som vanligt även efter försäljningen.

Har ni haft många friare genom åren?

”Det vill jag inte kommentera, men jag kan säga att för mig och Mats har Grant Thornton alltid varit ett huvudalternativ den dag vi säljer. De har samma fokus på ägarledda företag som vi”, säger Ingemar Mikko till Revisionsvärlden.

Roland Dansell, marknadsområdeschef Norr på Grant Thornton, är också nöjd med affären.

”Detta är ett mycket spännande förvärv. Tillsammans blir vi marknadsledande i hela Norrbotten. Vårt kontor i Luleå växer till över 40 medarbetare och vi expanderar också med ett marknadsledande kontor i Kiruna. Den här delen av Norrland är den som det kommer investeras mest i under de kommande tio åren och den tillväxten vill Grant Thornton vara med och bygga”, säger han i ett pressmeddelande.’

PwC invänder dock mot påståendet om att affären skulle göra Grant Thornton marknadsledande.

“PwC är den största byrån med drygt 90 medarbetare i Norrbotten fördelat på sex kontor: Luleå, Piteå, Kalix, Haparanda, Gällivare och Kiruna”, hälsar Thomas Taavo, Kontorsområdeschef revision vid PwC-kontoret i Luleå.

Idag är Luleå och Umeå de två nordligaste GT-kontoren så om GT behåller alla de förvärvade kontoren tillkommer tre kontor i norr. Tillträdet sker den 30 november.

Martin Hammarström

[email protected]