EY tar SEB-kontrakt från PwC

Hamish Mabon: ”I sex månader har vi jobbat med det här”.

Hamish Mabon

EY tar över revisionen av storbanken SEB, ett uppdrag PwC haft i närmare 20 år. Det uppger den tilltänkte huvudansvarige revisorn Hamish Mabon till tidningen Balans.

Enligt tidningen blev upphandlingen klar den 26 januari efter en utdragen process. Det var i storbankens lokaler som Mabon fick beskedet att nomineringskommittén föreslår EY som revisor till stämman våren 2019.

”Vi har gått som på nålar. Vi fick ett telefonsamtal att vi skulle få besked på plats. Det hedrar SEB. Jag har både förlorat och vunnit stora offerter. Att förlora är tungt. Så vi är överlyckliga. I sex månader har vi jobbat med det här”, säger EY-delägaren och tidigare vd:n Hamish Mabon till Balans.

År 2016 fakturerade PwC SEB totalt 55 Mkr, varav revision och revisionsrelaterat utgjorde 43 Mkr. Huvudansvarig revisor är PwC-chefen Peter Nyllinge.

EY gör comeback som SEB-revisor efter att kontraktet förlorades till PwC för två decennier sedan. Det är ingen vågad gissning att SEB byter byrå snabbare framöver. Hamish Mabon säger sig vara exalterad över att få prestigekunden tillbaka till byrån.

”Jag har aldrig varit så stolt över mitt team och våra gemensamma ansträngningar som nu”, säger Hamish Mabon till Balans.

Mabon är huvudansvarig revisor i exempelvis byggkoncernen Skanska och Sampoägda försäkringsbolaget If, men är inte påskrivande revisor i någon bank. Även topprevisorn Stefan Lundberg (bland annat Klarna och Spotify) och finansexperten Pasquale di Nicola ska ingå i teamet.

”Jag behöver förbereda mig eftersom jag inte reviderat storbank tidigare, men jag älskar att läsa tjocka böcker så det ser jag fram emot”, säger Hamish Mabon till tidningen.

I dagsläget revideras storbankerna såhär:

Bank Byrå Påskrivande Kostnad för revision och revisionsrelaterat, Mkr* Kostnad skatt och övrigt, Mkr*
Nordea PwC Peter Clemedtson 70 60
SEB PwC Peter Nyllinge 43 15
Swedbank Deloitte Patrick Honeth 37 6
Handelsbanken PwC/EY Johan Rippe/Jesper Nilsson 20 0

* Källa: Bolagens årsredovisningar för 2016. Siffrorna visar bolagens kostnader, de kan sprida sig på flera revisionsbyråer.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *