”Volym blir allt viktigare”

Bokföringsjätten LRF Konsults vd Katarina Hedström Klarin om varför hon blir digitaliseringens vinnare och om riskerna med att utveckla egen bokföringsmjukvara.

Revisionsvärlden möter Katarina Hedström Klarin på huvudkontoret i Stadshagen i Stockholm. Vi befinner oss bara 200 meter från Essingeleden, där 130 000 fordon dånar fram varje dygn. En besökare med stövlar och blåställ skulle sticka ut här, men på någon av de 130 filialerna ute i landet skulle det inte vara någon otänkbar syn.

”Sveriges bönder är våra ägare och en central kundgrupp för oss. LRF Konsult är en del i LRF-koncernen så vi har givetvis ett stort engagemang i lantbrukarnas villkor och vardag”, säger Katarina Hedström Klarin.

Förutom Essingeleden är det tydligt att vi befinner oss i LRF-land. I huset ligger även LRF:s huvudkontor med ett antal närstående organisationer som Svenskt Kött och Sigill. Lantbruksföretag är fortfarande en viktig kundgrupp för LRF Konsult, även om andelen är mindre än förr.

”Idag är drygt en tredjedel av LRF Konsults kunder medlemmar i LRF, i starten var den andelen närmare 100 procent. Vi väldigt stolta över vår starka position inom de gröna näringarna, men har en strategi att växa och riktar oss till småföretagare inom alla branscher”, säger Hedström Klarin.

Många lantbruk har det tufft. Märker LRF Konsult av att Sverige har högkonjunktur?

600_Katarina Hedström Klarin
Katarina Hedström Klarin

”Vi följer småföretagarnas utveckling på nära håll och i vår senaste Lönsamhetsbarometer i april kunde vi rapportera om en ökad lönsamhet bland Sveriges småföretagare överlag. När det gäller lantbruk är det stora skillnader mellan olika produktionsinriktningar. Mjölkföretagen har det kämpigt idag medan grisköttsföretagen som har haft flera svåra år bakom sig går bra idag.”

Det helt färska bokslutet för 2015 vittnar om en fin utveckling utan någon vidare draghjälp från marknaden. LRF Konsults intäkter uppgick under 2015 till 1,06 miljarder kronor, nästan oförändrat jämfört med 2014. Däremot uppgick rörelseresultat till 66,7 Mkr, viket är den bästa siffran på flera år.

”Det beror på flera olika saker, bland annat att vi börjar skörda frukterna av vårt interna förändringsarbete. Även digitalisering och automatisering höjer lönsamheten. I höstas lanserade vi Digital Skogsägare, ett nytt paket med bland annat e-bokföring, deklaration och rådgivning till ett fast pris. Det är ett första steg och vi kommer ta fram liknande paket till fler målgrupper framåt”, säger Katarina Hedström Klarin.

Hon tror att den starka digitaliseringstrenden inom redovisning där vikten av effektiva och digitala tjänster ökar kraftigt kommer att gynna LRF Konsult i förhållande till mindre lokala redovisningsbyråer.

”Effektiviseringen som pågår inom framförallt redovisning ökar trycket i övergången till en ny affärsmodell. Jag tror att digitaliseringen gör att volym blir allt viktigare”, säger Katarina Hedström Klarin.

Trots att många utmanare inom bokföring inriktar sig på att låta tekniken och eller kunden göra allt mer av jobbet och sköta eventuell support via telefon eller chatt vill Katarina Hedström Klarin slå vakt om de lokala rådgivarnas relation till kunden. Visserligen har antalet anställda på LRF konsult minskat under flera år sedan toppåret 2009. Men antalet besökskontor är fortfarande mycket högt, 130 stycken.

”Den lokala närvaron är vår styrka. Det är viktigt att vår skylt syns på mindre orter, även om kontoret i vissa fall bara är bemannat vissa dagar”, säger Katarina Hedström Klarin.

När det gäller det digitala gränssnittet mot kunden förlitar sig LRF Konsult framför allt på det svenska programvaruföretaget Fortnox som är under uppköp av konkurrenten Visma. Trots LRF konsults storlek verkar Katarina Hedström Klarin inte vara inriktad på att ta fram unika digitala lösningar i egen regi.

”Vissa konkurrenter har tagit fram egna lösningar, vi har hittills föredragit att arbeta med duktiga leverantörer. Däremot har vi satt vikt vid att ha egen skärningsyta med våra kunder i form av vår egen digitala plattform MittKontor där vi möter våra kunder och samlar allt de behöver i sitt företagnade. Vi har även gjort anpassningar och förenklaringar för att möta våra kunders behov”, säger Katarina Hedström Klarin.

Hon ser en fara i att som vissa bokföringsbyråer ta fram egen mjukvara för att på så sätt skapa ett mer unikt kunderbjudande.

”MittKontor ger oss ett eget gränssnitt mot kund, samt förenklar flödet och effektiviserar den administrativa hanteringen, både för kunder och oss själva, men vi låser inte in oss i en helt egen lösning utan behåller flexibilitet och kan dra nytta av den snabba teknikutveckling som sker på marknaden”, säger hon.

LRF Konsult har hela 75 000 kunder, vilket torde mer än någon annan konsultbyrå i Sverige. Som jämförelse har PwC cirka 60 000 kunder, men då är omsättningen mer än fyra gånger så stor. LRF Konsult har fyra tjänsteområden: Ekonomi & Skatt, som enligt Katarina Hedström Klarin står för cirka 70 procent av omsättningen, Juridik, Affärsrådgivning (bland annat försäkringsrådgivning) samt Fastighetsförmedling, Sveriges största mäklare av skog och gårdar.

”Mäklarverksamheten har utvecklats positivt under 2015. Visserligen är det fortfarande en något lägre omsättning på antalet fastighetsobjekt totalt sett, men priserna stiger vilket är positivt för oss. Även inom juridik har vi en ökande omsättning, vi ser en stor potential inom detta tjänsteområde”, säger Katarina Hedström Klarin.

LRF-konsultbasen har gått långa vägen till toppen. Hon började på lantbruksorganisationen 2004 efter många i år som garantidirektör på statliga Exportkreditnämnden (EKN), egenföretagare och ekonomikonsult. På LRF var hon bland annat vd för inköpsbolaget LRF Samköp och ekonomi- och finansdirektör för hela LRF innan hon i november 2013 hastigt kastades in på LRF Konsult då hon tog över rodret av den tidigare vd:n Peter Lindvall. Då beskrevs Katarina Hedström Klarin som en övergångslösning i väntan på att en ordinarie vd rekryterats men idag drygt två år senare är hon kvar.

Vad har överraskat dig mest med redovisningsbranschen, du som kommer utifrån?

”Branschen är relativt konservativ men på senare år utsätts för ett enormt förändringstryck från närliggande branscher som bank- och finans, IT-tjänsteföretag och även från myndighetshåll.”

Känner du dig som en udda fågel i konsult- och redovisningsbranschen, du som aldrig arbetat med samma sak som dina kolleger?

”Under min tid som konsult och statstjänsteman har jag jobbat med både små och stora företag. Det som är lite udda är att en mer stabsliknande chef går och blir operativ vd. I efterhand så måste jag säga att det var ett oväntat hopp men otroligt spännande, utmanande och utvecklande att få den möjligheten”, säger Katarina Hedström Klarin.

 

Fakta LRF Konsult

Omsättning 2015: 1,06 miljarder kronor

Rörelseresultat 2015: 66,7 Mkr

Antal kontor cirka 130 stycken

Ägare: LRF

Martin Hammarström

[email protected]