”Digital CFO” fyller kassan

"Binder samman banken, affärssystemet och Skatteverket i ett och samma gränssnitt”

Lesslies grundare: Gunnar Rytterling, Filip Haglund, Oscar Viken

Finanstjänsten Lesslie Technologies gör en nyemission på 12 miljoner kronor för att fortsätta bygget av vad man hävdar är ”världens första digitala CFO” – en mjukvaruplattform för betalningar, bankärenden och ekonomiska kontroller.

”Vi binder samman banken, affärssystemet och Skatteverket i ett och samma gränssnitt”, säger Gunnar Rytterling, Lesslies grundare och vd.
Han vill varken likna Lesslie vid ett ekonomiprogram eller en redovisningstjänst som exempelvis PE Accounting eller Wint.

”Vi vill inte bygga ett redovisningsprogram eller ersätta redovisningsbyrån, snarare komplettera dessa. Vi är ett gränssnitt som gör att du inte behöver logga in på nätbanken”, säger Gunnar Rytterling.

Lesslie är även ett licensierat betalinstitut och genom plattformen kan användaren sköta även utlandsbetalningar i olika valutor.

”Vi är betalinstitut eftersom det krävs för att hämta data och skicka pengar i enlighet med PSD2 (EU-direktivet som reglerar det som brukar kallas Open Banking, RV:s anmärkning). Kunden får ett eget flervalutakonto hos oss som vi automatiskt bokar alla verifikat och underlag för”, säger Gunnar Rytterling, som har bakgrund på Nordea.

Han grundade Lesslie år 2020 tillsammans med Klarnaveteranen Oscar Viken och algoritmutvecklaren Filip Haglund. Nu tillförs bolaget 12 miljoner kronor från bland andra entreprenören Willem De Geer, styrelseproffset Louise Nicolin och Noel Abdayem, grundare av tandborstsäljaren Humble & Co. Även bolagets anställda deltar i emissionen.

”Vi kommer att använda pengarna till att ytterligare utveckla tjänsten. Bland annat kommer vi snart att lansera en funktion för ekonomisk kvalitetskontroll. Samma grundläggande kontroll som en revisor ofta gör en gång om året kommer vi att kunna erbjuda varje dag. Vi tror att den tjänsten kommer att vara värdefull både för entreprenörer och för redovisningskonsulter som vill ha koll på kundernas redovisning”, säger Gunnar Rytterling.

Lesslie lanserades i Sverige under 2021 och bolaget siktar mot Europa under 2023. Bolaget har nio anställda och huvudkontor i Stockholm.

Martin Hammarström

[email protected]