Brexit kan ge klirr i kassan

Brittiska regeringen söker förhandlare hos big four.

Regeringen i Storbritannien väljer nu att ta in konsultproffs för att klara förhandlingarna om ett EU-utträde. Toppbyråkraten Sir Jeremy Heywood har fått i uppdrag att tala med företag som har bred erfarenhet av komplexa förhandlingar. Bland aktörerna som han samtalar med märks revisionsjättar som EY, Deloitte och KPMG. Även managementkonsultfirmor som McKinsey uppvaktas av den brittiska regeringen, skriver Financial Times. Förhandlingsuppdragen kan bli mycket lukrativa.

Den brittiska regeringen vill sätta ihop ett team av de bästa inför förhandlingarna med Bryssel. Det finns många förhandlingsdugliga inom den statliga förvaltningen, men regeringen vill bredda underlaget genom att också tala med privata aktörer däribland de ledande revisionsfirmorna. Bakgrunden är att Storbritannien känner sig i underläge i jämförelse med EU.

EU är experter på just förhandlingar och det finns, enligt exempelvis The Telegraph, inte mindre än 550 kvalificerade förhandlare i Bryssel. Kanske inte heller så konstigt givet att EU ständigt måste förhandla med sina 27 medlemsländer. Britterna uppges ha blott 40-talet etablerade förhandlare. Landet har förvisso stöd av Samväldet. Nya Zeeland som är en nära partner har erbjudit sig att hjälpa till i förhandlingarna med Bryssel.

Enligt Financial Times bedömer det brittiska utrikesdepartementet att man behöver runt 700-750 extra förhandlare för att hantera alla framtida avtal, som inte bara berör EU utan också med enskilda länder.

Arbetet med att lämna EU kommer alltså att kräva mycket av byråkraterna. Totalt finns det 12.295 EU-direktiv, vilket enkelt uttryck är exempel på hur Storbritannien flyttat makt från London till Bryssel. Dessa måste översättas och eventuellt skrivas om framöver. Ett digert arbete. Det kommer också att bli dyrt. Sir Jeremy Heywood skall, enligt Financial Times, fått beskedet av konsulter och revisorerna att de redan har mycket att göra med Brexit. Om man också skall hjälpa staten kommer det att kosta substantiellt. PwC och Deloitte skall emellertid redan gjort klart att man stället upp med personal om regeringen behöver. En icke namngiven advokat uppger dock att hens anställda inte visar någon jätteentusiasm kring att arbeta för staten och att regeringen behöver komma ned på jorden. Istället bör de fokusera på att plocka hem kunnigt folk som sitter i Bryssel i dag, menar advokaten.

 

Jonathan Furelid

[email protected]