Deloittes Magnus Larsson: “Jag avrådde från cum cum-uppläggen”

Magnus Larsson

Magnus Larsson, tung skatterådgivare på Deloitte och före detta ordförande i branschorganisationen FAR, blev redan för 10 år sedan approcherad av tyska rådgivare som ville undersöka möjligheterna till så kallade cum cum-upplägg till svenska bolag.

”Jag hade klienter som hade varit intressanta för uppläggen, men jag sa att jag inte tyckte att de var lämpliga på grund av att de var för drivna”, säger Magnus Larsson till nättidningen Realtid.

Tyskland tycks vara det land i Europa där uppläggen varit flitigast förekommande, och stämmer överens med Magnus Larssons erfarenheter. Han blev själv kontaktad av tyska rådgivare som tyckte att svenska bolag borde kunna nyttja cum cum-uppläggen när det gäller aktieinnehav i Tyskland.

”De ville komma i kontakt med de här klienterna men jag tyckte att det var tveksamt redan då”, säger Magnus Larsson till Realtid.

Skatteuppläggen cum cum och det besläktade cum ex står i centrum för det som kallats Europas största skattestöld i modern tid. Skandalen bygger på uppgifter i 180 000 hemliga affärsdokument som tyska researchkollektivet Correctiv kommit över. Det har lett till rättssaker i bland annat Tyskland. I korthet handlar uppläggen om att antingen trolla bort vinstskatten på aktieutdelningar, eller att få tillbaka en vinstskatt på en vinst man aldrig fått.

SVT har varit i kontakt med KPMG om byråns eventuella medverkan vid det andra upplägget – cum ex. Byråns kommunikationsdirektör Björn Bergman bekräftar till SVT att företagets skattekonsulter i Sverige fått en fråga om att utreda den svenska skatterättens tillämpning på tysk utdelningsstruktur, men att den interna uppföljningen visar att KPMG Sverige aldrig utförde något uppdrag. Dansk media uppger däremot att en amerikansk KPMG-partner har betalat tillbaka motsvarande 5 miljoner kronor till danska skattemyndigheten för upplägg han medverkade till hos en tidigare arbetsgivare, se separat artikel.

Advokatbyrån DLA Piper uppger till Realtid att byrån inte hjälpt till med några cum ex-upplägg.

”En av våra jurister fick en förfrågan från Dewey & leBoeuf (amerikansk advokatbyrå som havererade 2012, RV:s anm.) om vi kunde titta på ett skatteupplägg. Informationen som lämnades om upplägget var väldigt kortfattad, men vi svarade: Ja, vi kan titta på detta och utföra uppdraget. Sedan kom det ingen mer information … Den informationen kom aldrig så det blev aldrig något uppdrag”, säger Peter Näslund, Managing Partner på DLA, till Realtid.

Fakta: cum cum och cum ex

  • Cum cum-uppläggen innebär att bolag eller privatpersoner som äger aktier utomlands vid tidpunkten för aktieutdelning säljer eller lånar ut sina aktier till stora banker. Bankerna har avdragsmöjligheter som varken bolagen eller privatpersoner har möjlighet att genomföra. Upplägget cum-cum beskrivs av de som är involverade i affärerna, det vill säga banker, skatterådgivare och advokater, som en laglig skatteplanering. Men flera länder har börjat skärpa synen på den här typen av upplägg eftersom de anser att uppläggen ofta enbart syftar till att undvika skatt.
  • Cum ex innebär att man får tillbaka skatt på aktieutdelning man aldrig haft. Upplägget ses av myndigheterna som rent bedrägeri.
Källa: SVT

 

 

Martin Hammarström

[email protected]