Deloitte hoppar av revisionsuppdraget i Allra

Jan Palmqvist

Deloitte meddelade på torsdagskvällen att man lämnar uppdraget som revisor för pensionsbolaget Allra i förtid. Byrån har även anmält sin före detta revisionsklient till Ekobrottsmyndigheten.

”Revisionen för Allra Sverige koncernen för 2016 har pågått i Sverige, Luxemburg och Dubai. Under det arbetet har det framkommit omständigheter som gör att misstanke om brott föreligger”, skriver Deloitte i ett pressmeddelande.

Som en konsekvens avsäger sig Deloitte revisionsuppdraget. I det kortfattade pressmeddelandet står även att Deloitte har fullgjort sin rapporteringsplikt till Finansinspektionen.

Tidigare på torsdagen meddelade Pensionsmyndigheten att Allras fyra fonder avregistreras från premiepensionens fondtorg och att samarbetsavtalet med Allra sägs upp med omedelbar verkan. Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg sa även att de kommer göra en polisanmälan i närtid, men vill inte gå in på vem som kommer anmälas eller för vad.

Deloitte har haft revisionsuppdraget för Allra i flera år, påskrivande revisor har varit delägaren Jan Palmqvist, som även reviderar flera fristående sparbanker.

Krisen i Allra startade genom en artikelserie i Svenska Dagbladet, som skrivit om bland annat dålig avkastning för PPM-spararna och försökt gräva i vilken roll två dotterbolag i Dubai och Luxemburg har i koncernen. Artiklarna har lett till avhopp från styrelsen och eldat på en politisk debatt om hela PPM-systemet.

Enligt vad SvD erfar ska Deloittes undersökning gälla misstankar om att man rundat regler för bästa orderutförande i värdepappersaffärer, ”best execution”, genom att övertala aktörer att ställa priser trots att dessa redan avböjt affären. I så fall har Allra i så fall sett till att få dokumentation som i en första anblick motiverar affärer med bolaget i Dubai. Misstanken är att Dubaibolaget tjänat pengar på fondandelsägarnas bekostnad.

Martin Hammarström

[email protected]