Miljardkrav mot danska Deloitte

Största skadeståndsmålet hittills i Danmark efter en konkurs.

Weidekampsgade 6, Köpenhamn

Haveriet i det danska oljehandelsbolaget OW Bunker ser ut att leda till det största ersättningskravet hittills efter en konkurs i Danmark. Enligt obekräftade uppgifter till Jyllands-Posten kommer OW Bunkers konkursförvaltare att kräva sammanlagt 2,2 miljarder danska kronor av riskkapitalbolaget Altor, OW Bunkers förra koncernledning med vd Jim Pedersen i spetsen samt Deloitte, som var bolagets revisionsbyrå. Enligt uppgifterna kommer det att bli två skadeståndsmål: Ett på 1,2 miljarder kronor mot Altor, eftersom det svenska riskkapitalbolaget hålls ansvarigt för att ett belopp i den storleksordningen före konkursen plockades ut från OW Bunker via ett bolag i Luxemburg.

Det andra skadeståndsmålet blir på cirka 1 miljard danska kronor och kommer att föras mot Deloitte, den förra koncernledningen och en grupp aktieägare.

Deloitte har inte kommenterat de senaste uppgifterna men har tidigare sagt att kraven är helt ogrundade och att man kommer att strida för sin sak i domstol.

Oljehandelsbolaget OW Bunker gick oväntat i konkurs i november 2014 vilket resulterade i stora förluster för investerare. Altor hade noterat bolaget på Köpenhamnsbörsen i mars samma år. Anledningen till konkursen var tradingförluster i miljardklassen och intern förskingring. Frågan är om revisionsbyrån Deloitte gjorde sitt jobb. Flera olika processer förbereds med anledning av konkursen, alla riktar sig inte mot Deloitte.

Martin Hammarström

[email protected]