“De första åren var tuffa”

Sense4 Solutions i Halmstad snickrade webbsidor och körde svarsservice - vid sidan av redovisning. Sedan började rakettillväxten.

Michael Cavallin

Ekonomibyrån Sense4 Solutions är Årets tillväxtbyrå 2021 i Hallands län. Halmstadbyrån grundades 2016 av Michael Cavallin, som då saknade djupare kunskaper inom redovisning. Han hade efter en karriär inom larm och bevakningsbranschen under några år läst ekonomi på Högskolan i Halmstad.

”Jag drog i gång själv, med egna sparpengar och levde som en student. De första åren var tuffa. Sense4 Solutions hade då en väldigt bred verksamhet. Förutom redovisning gjorde vi webbsidor och körde svarsservice (svarade på samtal för andra företags räkning, RV:s anmärkning). Det tog mer än ett år innan vi valde inriktning”, säger Michael Cavallin.

Varför valde ni redovisning?

”Det var inom redovisning vi hittade ett fungerande affärskoncept. Det går i korthet ut på att få de anställda att trivas. Då blir kunderna nöjda och byrån kan ta bra betalt.”

Är det så enkelt?

”Ja och nej. Åren 2018 och 2019 gjorde vi ganska stora förluster. Om sanningen ska fram höll byrån på att gå omkull. Bland annat anställde vi två redovisningskonsulter, trots att vi egentligen bara hade uppdrag för en. Men vi såg att de skulle kunna utvecklas tillsammans, och det var rätt. Båda är kvar idag.”

Har du någon viktig lärdom från de åren du kan dela med dig av?

”Ett fel jag gjorde var förstås att dra i gång bolaget utan någon affärsplan eller realistisk idé om vad bolaget skulle syssla med. Samtidigt kan det vara rätt ibland att köra på och testa.”

Sense4 Solutions har sedan en tid en extern styrelse som leds av affärsutvecklaren och konsulten Cina Frykman. I oktober tillsatte bolaget Peter Alkeryd som ny extern VD, Han har bakgrund inom organisationsutveckling och utbildning. Inklusive Michael Cavallin är man åtta medarbetare enligt webbplatsen.

Ni omsatte 3,4 Mkr i fjol. Är ni inte väl ambitiösa?

”Jag vill jobba mer strategiskt och med en extern vd kommer byrån att få en bättre struktur. Vi har vuxit väldigt snabbt, i år räknar vi med att omsätta 5,5 Mkr och göra en rörelsevinst på 500 000 kronor. Nästa år planerar vi att ta en tillväxtpaus och samla ihop oss för nästa tillväxtfas.”

Hur gör ni för att hitta era kunder?

”Det är vår affärshemlighet. Jag kan säga så mycket som att det bygger på flitigt nätverkande och att vi delar med oss av våra erfarenheter och vår kunskap”, säger Michael Cavallin.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]