Byråjättar slåss om granskningsuppdrag

Krisande fondbolaget Allra söker ”välrenommerad” byrå.

Gunnar Axén

Turbulensen i fondbolaget Allra öppnar upp möjligheter för de stora revisionsbyråerna. En oberoende granskare kommer att gå igenom samtliga transaktioner mellan Allras kapitalmarknadsbolag i Dubai och det Luxemburgregistrerade bolaget Allra Asset Management, där fondspararnas pengar finns. Granskningen görs efter en artikelserie i Svenska Dagbladet Näringsliv som bland annat ställt frågan varför Allra, en stor spelare inom PPM-systemet med 19 miljarder kronor i förvaltat kapital och omkring 130 000 kunder, har bolag i lågskatteländer.

”Alla transaktioner mellan Allras bolag i Dubai och Luxemburg ska granskas, både att transaktionerna följer gällande regelverk och att de är i linje med fondspararnas intressen”, säger Allras nya ordförande Gunnar Axén till Revisionsvärlden.

Enligt Axén håller Allra på att ta in offerter från ”stora välrenommerade företag” som ska utföra granskningen.

”Det kan bli en revisionsbyrå, en advokatbyrå, eller en kombination av de båda”, säger han och tillägger att delar av arbetet troligen kommer att utföras på plats i Dubai och Luxemburg.

Det låter som att det kan bli mycket jobb. Är detta ett mångmiljonuppdrag eller handlar det snarare om några hundra tusen kronor?

”Jag har inte läst offerterna ännu, men det är många transaktioner”, säger Gunnar Axén.

Martin Hammarström

[email protected]