Blommor till kunden och fria tyglar till redovisningskonsulten räddade startup

Patrik Fagerlund. Foto Widespace.

Sponsrat innehåll från Srf konsulterna

När Patrik Fagerlund och hans kompanjon startade Widespace 2007 var det inledningsvis lugnt. Widespace fungerar som en plattform för mobilannonsering med mediehus som huvudsakliga kunder. Smarta telefoner slog igenom kring år 2010 tog tillväxten fart. Patrik Fagerlund arbetade nära nog dygnet runt.

”Vi fick en galen tillväxt helt enkelt. Den snabba utvecklingen ledde till eftersläpningar inom vissa områden, det fanns helt enkelt inte tillräckligt med kontanter. Det var väldigt stora kassaflöden i omlopp i början”, säger Patrik Fagerlund.

På helgerna försökte han ta itu med ekonomin, men ganska anlitade bolaget en redovisningskonsult, Helena Grufman, vice VD och delägare på ViRedo.

Helena Grufman

Hon märkte snart att den nya kunden behövde ekonomistöd utöver det vanliga.

”Jag ringde runt till Widespaces leverantörer och bad om längre kredittid och så ringde jag till kunderna och frågade om de möjligen kunde påskynda sina betalningar. Faktum är att det var ganska skakigt just då”, säger Helena Grufman.

Trots det allvarliga läget för bolaget var Patrik Fagerlund aldrig särskilt orolig utan förlitade sig helt på redovisningsbyrån. Han hävdar att ViRedo levererade ”otroligt mycket bättre” än han hade kunnat föreställa sig.

”Det gäller att se till att alla betalar i tid. I vår bransch är det lite sådär med det, men Helena lyckades att skapa enormt bra relationer med kunderna. Jag minns att hon till och med skickade blommor till någon som hon tyckte hade ställt upp extra för oss”, säger Patrik Fagerlund.

Helena Grufman uppger att ViRedos mål är att alltid ligga steget före, och hjälpa kunden att ta rätt beslut.

”Då blir det blir extra roligt att arbeta med någon som Patrik, som ger så fria tyglar”, säger Helena Grufman.

Fotnot: Helena Grufman är vinnare i Revisionsvärldens och Srf konsulternas upprop KRAM, en tävling som syftar till att synliggöra de stordåd som redovisningskonsulter varje dag uträttar för Sveriges företag. Se även videon med Patrik Fagerlund och Helena Grufman på Srf konsulternas webbplats.

Sponsrat innehåll från Srf konsulterna

Redaktionen

[email protected]