Balanco Accounting gör förvärv i Norge

"Ett betydande steg i Balancos internationalisering".

Mikko Marttunen

För ett par veckor sedan gjorde svenska Aspia ett strategiskt förvärv i Norge, och nu går den betydligt mindre finländska redovisningskoncernen Balanco Accounting samma väg genom att förvärva den norska redovisningsbyrån Avanse Regnskap.

Avanse Regnskap grundades 2014 och har kontor i Oslo och Fredrikstad. Byrån drivs av Fei Bing Li och Therese Ebbesvik Björck, som säljer genom bolag.

I fjol hade hade Avanse en omsättning på knappt en miljon euro och åtta medarbetare. Balanco Group hade i fjol en omsättning på 9,1 miljoner euro i Finland och Sverige. Efter förvärvet siktar Balanco Groups på att under 2023 omsätta drygt 11 miljoner euro med cirka 140 anställda. I ett pressmeddelande motiverar Balanco Groups vd Mikko Marttunen affären med att koncernen vill ”utmana större spelare” genom att erbjuda ”heltäckande ekonomitjänster” i Finland, Sverige och Norge.

”En del av vårt tjänstekoncept innebär stöd åt företag under deras första steg mot internationalisering och ekonomitjänster efter att de har internationaliserats”, säger Mikko Marttunen. Han räknar med att fortsätta den internationella expansionen utanför Norden. Den betydligt större finländska redovisningsgruppen Talenom startade i Finland men är efter en rad förvärv verksam nu verksam även i Sverige, Spanien och Italien. Balanco tycks ha en liknande strategi.

”Även om detta var ett relativt litet förvärv, är expansionen till ett en ny marknad ett betydande steg i Balancos internationalisering. Bokföringsbranschen genomgår för närvarande en stark omvandling som kan erbjuda nya möjligheter för internationalisering. Följaktligen kommer vi att accelerera vår tillväxt snarare än att bromsa den under de kommande åren”, säger Mikko Marttunen.

Ingen köpeskilling nämns i pressmeddelandet, men Mikko Marttunen uppger till Revisionsvärlden att man betalar kontant (inte med aktier).

Martin Hammarström

[email protected]