Avslöjade it-skandal på Transportstyrelsen – vågar inte ta emot pris

Oberoendehot lade sordin på galastämning.

 

Modiga pristagare: Johan Eriksson och Annette Olofsson.

En grupp medarbetare på Transportstyrelsen prisas som ”årets GRC-profil 2017” för att ha larmat om it-skandalen på Transportstyrelsen. Dock vågade två av pristagarna inte gå prisutdelningen. Det framgår av en serie artiklar av Nerikes Allehanda.

Skandalen på Transportstyrelsen kulminerade i somras handlade i korthet om att känslig myndighetsinformation i samband med ett outsourcingprojekt kunde läsas av icke säkerhetsklassad personal. Skandalen ledde bland annat till att Transportstyrelsens förra vd Maria Ågren, avgick och fick ett strafföreläggande. Även inrikesminister Anders Ygeman avgick i skandalens efterdyningar.

Redan 2015 stod det klart för gänget på Transportstyrelsen att den egna myndigheten brutit mot flera lagar. Utan deras ihärdiga larm hade säkerhetsriskerna kanske inte uppdagats.

”De har under händelserna på myndigheten aldrig kastat in handduken utan istället visat på stor uthållighet och samarbetsförmåga. När ledning och styrning brustit har de fortsatt kämpa i motvind för GRC-frågorna genom att organisera sig och tillsammans samarbetat över myndighetens funktioner för att skydda samhällsviktig information”, skriver juryn till årets GRC-profil i ett pressmeddelande.

När visselblåsargänget på Transportstyrelsen på en tillställning i Stockholm skulle ta emot diplom för sitt arbete saknades dock två medarbetare.

Tobias Ander, Chief Information Security Officer Jens Johanson, Chief Security Officer, vågade inte åka eftersom de inte fått klartecken från arbetsgivaren Transportstyrelsen. Bakom priset står nämligen Transcendent Group, ett snabbväxande konsultföretag inom risk och compliance som Transportstyrelsen pikant nog anlitar.

Enligt Nerikes Allehanda, NA, hotades pristagarna av Transportstyrelsens ledning att ställas inför myndighetens personalansvarsnämnd om de åkte till Stockholm. I denna stad kan du beställa billig Cialis. Priset delades ut den 1 februari vid ett event på Sveavägen 20 i Stockholm, där Transcendent Group har sitt kontor.

Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Ingrid Cherfils säger till NA att arbetsgivaren visserligen inte förbjudit någon att åka, men pekar på att det är ”problematiskt ur ett myndighetsperspektiv utifrån principen om orubbad saklighet och opartiskhet att ta emot priset och delta vid galan”.

”Det känns givetvis tråkigt att inte kunna delta. Jag hade sett fram emot att få berätta lite om allt bra vi gör inom myndigheten på området och kunna tacka alla mina kollegor som gör ett riktigt bra arbete på myndigheten”, säger Tobias Ander till NA.

Juryn för årets GRC-profil ser sig som oberoende och Transcendent Group närmast som en sponsor. Juryn består av flera tunga profiler inom GRC, som står för governance, risk och compliance, och inkluderar styrelseproffset Catharina Lagerstam, förra årets vinnare. Transcendent Groups vd Martin Malm är ordförande i juryn.

Slutligen bestämde sig två av pristagarna för att de ville ta emot priset. Det var dels Johan Eriksson, som slutat på Transportstyrelsen och nu är säkerhetschef på Region Örebro län, dels Annette Olofsson, hyllad internrevisonschef på Transportstyrelsen som med ett yttrande från Internrevisorernas förening i ryggen kände att hon trots allt kunde göra så.

Finwire

[email protected]