Hon larmade om lagbrotten på Transportstyrelsen

Internrevisorn Annette Olofsson hyllas på sociala medier.  

Expressen den 23 juli 2017

Annette Olofsson, chef för internrevision på Transportstyrelsen i Norrköping, har i sommar lyfts fram som hjälte i rapporteringen kring praktskandalen på myndigheten. I samband med it-outsourcing hanterades känsligt material av företag i Tjeckien, Rumänien och Serbien av icke säkerhetsklassad personal.

Redan 2015 varnade Olofsson styrelsen och generaldirektören för att myndigheten brutit mot flera svenska lagar. Expressen har läst Säpos förundersökning kring det som hänt. Av den framgår att Annette Olofsson i ett mejl sommaren 2015 till generaldirektören Maria Ågren förklarade att myndigheten hade gjort avsteg mot säkerhetsskyddslagen, offentlighets- och sekretesslagen och personuppgiftslagen. Olofsson fortsatte att larma ett flertal gånger. I oktober 2015 beskrev Olofsson i ett mejl till samtliga styrelseledamöter hur ledningen hos Transportstyrelsen brutit mot flera lagar. Ändå uppger styrelseledamöter och Maria Ågren i förundersökningen att de “inte känt till” att de brutit mot lagen, skriver Expressen. Det framgår av förundersökningen att Annette Olofsson har sparat mejlen för att kunna visa händelseförloppet.

Expressen varit i kontakt med Olofsson som är på semester och inte vill kommentera saken närmare.

“Jag mår inte bra i det som varit och var på väg att packa för en resa när ni hörde av er”, svarar Annette Olofsson i ett mejl.

Under tiden hyllas internredovisningschefen på sociala medier.

”Annette Olofsson är en hjälte som kämpade för lag och rätt i stället för att ställa sig i led i den lekstuga svensk statsapparat har förvandlats till”, skriver debattören och författaren Tino Sanandaji på Facebook.

”Anette Olofsson, hjälten i #transportgate”, skriver centerpartisten John Hultengård på Twitter.

Även i gammelmedia hyllas Annette Olofsson.

“Hon var visselblåsaren som förtjänar att uppmärksammas, men också ett exempel på visselblåsaren som ingen lyssnade till. Ledningen med dåvarande generaldirektören Maria Ågren i spetsen körde vidare som ingenting hänt – och ljög i efterhand när de låtsades vara ovetande om lagbrotten”, skriver Norrköpings tidningar i en ledarkrönika.

”Det sätt man behandlar en internrevisor på är ett lackmustest på hur kulturen är. Internrevisorn på Transportstyrelsen borde ha medalj”, säger Inga-Britt Ahlenius, tidigare generaldirektör på Riksrevisionsverket och chef för FN:s internrevision, till Dagens Industri.

Martin Hammarström

[email protected]