”Blir en kraftfull ägarpartner”, säger LRF:s vd Anders Källström.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, säljer 75 procent av Sveriges största redovisningsbyrå LRF Konsult till private equity-spelaren Altor, med vd Harald Mix. Enligt LRF:s vd Anders Källström vill man få in en partner för att mäkta med de investeringar som digitaliseringen kommer att kräva de närmste åren.
”Altor blir en kraftfull ägarpartner som ger LRF Konsult kunnande och resurser för att kunna växa och fortsätta vara Sveriges bästa rådgivningsföretag för småföretagare”, säger Anders Källström till Revisionsvärlden.
LRF tänker som många andra att redovisningsbranschen kommer att konsolideras de närmaste åren, samtidigt som tjänsteutbudet ska breddas med nya digitala lösningar.
”Altor har varit med om att driva omstrukturering i ett antal branscher. Med dem som huvudägare får vi bättre möjligheter att vara snabbrörliga och offensiva framöver”, säger LRF:s vd Katarina Klingspor.
Anders Källström uppger att man i höstas landade i att ägandes skulle breddas och att man fört samtal med ett flertal intressenter. Det har både varit både industriella spelare och private equity-bolag”, säger Anders Källström.
Varför behåller ni 25 procent av LRF Konsult?
”Vi vill vara med på den här resan och tycker att det är viktigt att bolaget finns kvar i vår sfär. LRF Konsult är en viktig partner för många av våra medlemmar”, säger Anders Källström.
LRF Konsult har de senaste åren haft en strategi att bredda kundbasen utanför lantbrukssektorn. Källström tror att den utvecklingen kan gå ännu snabbare med Altor som storägare.
Om LRF inte är majoritetsägare och allt färre kunder är LRF-medlemmar, ska bolaget verkligen heta LRF Konsult?
”Det är en relevant fråga, men det blir upp till den nya styrelsen att diskutera den saken”, säger Anders Källström.
Affären planeras till maj efter godkännande från konkurrensverket. Altor gör affären genom sin Fond 4. Varken säljare eller köpare vill avslöja köpeskillingens storlek. LRF Konsult omsatte senaste räkenskapsåret drygt en miljard kronor. Rörelseresultatet var 68 Mkr och vinsten efter skatt landade på blygsamma 547 000 kronor.
Konsultjätten har omkring 1400 anställda på 130 kontor i hela Sverige, kontorsnätet är i särklass störst i Sverige. Både säljare och köpare poängterar att inga uppsägningar eller kontorsnedläggningar planeras.
”Kontorsnätet är en unik tillgång, den lokala närvaron kommer att vara fortsatt viktig för rådgivning, även efter att själva redovisningen digitaliserats”, säger Anders Källström.