AI och sjukvård i fokus i Almedalen

Magnus Hall och Filippa Reinfeldt bland dragplåstren på byråernas seminarier.

Almedalen

Första veckan i juli går den femtionde upplagan av Almedalsveckan av stapeln i Visby. Som vanligt kommer revisionsbyråerna att vara på plats. Intrycket är att några satsar lika mycket som i fjol, andra något mindre. Robotisering är ett återkommande tema i byråernas seminarier och även sjukvården har letat sig in bland programpunkterna.

PwC har ett ambitiöst program i dagarna fyra. Ämnen som kommer tas upp är cybersäkerhet, hälso- och sjukvård samt hållbarhet. Inte oväntat är PwC:s stjärnkonsult inom säkerhet Johan Wiktorin på plats. Han medverkar bland annat i seminariet ”Att manipulera val genom att så misstro”med försvarsminister Peter Hultqvist.

EY återvänder till politikerveckan för trettonde året i rad och årets tema handlar om hur den snabba tekniska utvecklingen möjliggör innovationer som påverkar samhället på olika sätt. På måndagen arrangeras fyra seminarier på Clarion Hotel Wisby som avhandlar skola, infrastruktur, energi och hälsa. På deltagarlistan noteras Academedias utvecklingschef Petter Brobacke, Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström och Vattenfalls vd Magnus Hall.

Även KPMG finns på plats under veckan, där byrån kommer att hålla i rundabordssamtal om bland annat mänskliga rättigheter och aktuella skattefrågor. På tisdagen anordnas seminarier där frågor som kompetensbrist, smarta städer och inköp i offentlig sektor avhandlas. KPMG avslutar Almedalsveckan med en repris på förra årets nätverksträff Women Corporate Directors.

Grant Thornton drar i gång arrangemanget Entreprenörsdagen på måndagen med företagarnas vd Günther Mårder. Föredragenhar titlar som “Så kan man köpa företag i Sverige utan pengar” och “Har Sverige för många små företag?”. Dagen avrundas med Entreprenörsbaren. På tisdagen har Grant Thornton “Ideella organisationers dag” som enligt byråns utsago skall ägnas åt “självbilden av hela Sverige och hur vi kan påverka den i önskad riktning”. Här kan besökaren bland annat lyssna på seminariet “Kan vi organisera oss till en bättre folkhälsa?” med Filippa Reinfeldt, chef Business Development och public affairs på Aleris Skandinavien, som moderator.

Deloitte kör som vanligt ihop med Affärsvärlden. I år blir det sju seminarier och två frukostträffar. Inga namn har presenterats ännu men även här ska näringslivstoppar, politiker och experter diskutera frågor som Sveriges välfärd och långsiktiga konkurrenskraft, sjukvård och robotiseringen.

Branschorganisationen FAR arrangerar i år bara två seminarier i Visby. Tillsammans med bland andra Institutet Mot Mutor, arrangeras ”Blockkedjan och AI – ökad transparens eller nya gömställen?”. Det andra seminariet handlar om eget ansvar respektive att skylla på andra – ”nån-annanismen”. Revisorernas ansvar är delfråga som ska diskuteras av bland andra FAR:s avgående generalsekreteraren Dan Brännström och jesuitprästen och ex-politikern Thomas Idergard.
BDO håller sig på fastlandet, liksom tidigare år.

Martin Hammarström

[email protected]