Willberg och Uhlén investerar i mjukvaru-utmanare

Helene Willberg

Tidigare KPMG-chefen Helene Willberg och Sara Uhlén, tidigare styrelseledamot och partner på Grant Thornton, hör till investerarna när programvaruutvecklaren Senseworks tar in 15 Mkr i en nyemission.

Umeåbaserade Senseworks är grundat av tidigare EY-revisorn Alexander Ögren och mest känt för analysprogrammet Link. Bolaget håller även på att utveckla ett helt nytt revisionsprogram, se tidigare artikel. Nu uppger Senseworks att man ”på sikt” vill utveckla en tredje modul som ska ha ett ”bredare användningsområde för alla inom finansiell rapportering och analys. Modulen kommer att fungera som en robotrådgivare och leverera ekonomiska varningar och insikter i realtid till beslutsfattare”.

Enligt ett pressmeddelande kommer kapitalinjektionen på 15 Mkr att fördelas mellan produktutveckling och tillväxt (bolaget vill bland annat växa internationellt). Största delen av emissionen tar Curitas Ventures, även riskkapitalbolagen Bywit och Partnerinvest investerar, samt Helene Willberg och Sara Uhlén. Grundarna är fortsatt majoritetsägare efter emissionen.

Sara Uhlén

”Det kommer bli en del förändringar i styrelsen men detta är inte klart än. Jag kommer ingå som styrelseledamot men vi är inte klara med arbetet än”, skriver Henrik Frienholt, sälj och marknadschef på Senseworks.

Revisionsvärlden har tidigare skrivit om att Senseworks vill utveckla ett nytt, svenskt molnbaserat revisionsprogram. Programmet ska enligt planen lanseras om ett till två år och byggs i nära samarbete med BoRevision, en revisionsbyrå nischad mot bostadsrättsföreningar.

”Idag är det för mycket manuellt petande. Byråer uppfinner hjulet igen och igen och jobbar med olika lösningar vid sidan av sina revisionsprogram. Vi ser att revision i framtiden kommer att vara mer automatiserad, med mer datainsamling och smartare insikter”, sa Senseworks grundare Alexander Ögren om revisionsprogrammet.

Han vill också skapa ett molnbaserat programpaket tillsammans med WeSoft, ytterligare en uppstickare inom programvara.
Senseworks säger sig ha över 40 kunder. Bolaget hade under 2022 en omsättning på 2,4 Mkr och gjorde ett nollresultat.

Martin Hammarström

[email protected]