”Vissa flyttar hit för gott”

KPMG:s Emma Källqvist åkte på secondment till Australien.

Melbourne. Foto Emma Källqvist.

Fem frågor till Emma Källqvist, auktoriserad revisor från KPMG i Malmö som är på secondment under två år på kontoret i Melbourne, Australien.

Berätta om ditt jobb i Melbourne!

”Här arbetar jag bara med IFRS, och riktigt stora börsnoterade bolag dessutom. Jag arbetade en del med IFRS-bolag även i Sverige, men det var också många mindre och medelstora bolag. Men det går bra, svenska redovisningsregler är ganska lika IFRS-reglerna.”

Hur skiljer sig livet i Australien från vardagen i Malmö?

”Melbourne är en internationell stad med folk från världens alla hörn. Jag har kolleger från Storbritannien, Frankrike, Kanada, Malaysia, Kina och Ryssland. Plus alla australiensare. Vissa är här på secondment, andra har flyttat hit för gott.”

Är det någon risk att du blir kvar?

”Nej, jag är här med min sambo och vi ska tillbaka till Sverige. Visserligen har han fått jobb inom it-sektorn, men Sverige har många fördelar.”

Vilka då?

”Struktur – ordning och reda. På KPMG är det välorganiserat som i Sverige, men Australien i stort är litet rörigt. Det tog tre månader för oss att få bredband till lägenheten och min sambo får ibland lönen ett par dagar för sent, vilket anses som normalt.”

Har du det bättre eller sämre ekonomiskt jämfört med i Sverige?

”Det är litet bättre i Australien, även om det är dyrt att bo i Melbourne. Ingångslönen är ungefär den samma som i Sverige, men när man avancerar är löneökningarna betydligt större.”

Vilka är dina bästa råd till kolleger i Sverige som funderar på secondment?

”Tveka inte om du är intresserad, du kommer inte att ångra dig. Om du inte hittar det jobb du är sugen på i de interna databaserna bör du använda sig av ditt nätverk och lägga ut krokar. Jag är även glad att jag arbetat i sex år innan jag åkte. Det gör att jag är säkrare i själva jobbet, det är så mycket annat som är nytt.”

Emma Källqvist till höger
Martin Hammarström

[email protected]