EY-chefen i OS-studion

”Synd att jag inte får kommentera på plats i Rio”.

Hamish Mabon rycker in som rugbykommentator i Viasats kanaler under OS. Han har under flera år kommenterat såväl rugby som amerikansk fotboll i tv vid sidan av jobbet som topprevisor, även om han trappat ned något efter att han tillträde som vd för EY för drygt ett år sedan.

”När de ringde och frågade om jag inte kunde kommentera OS kunde kan inte tacka nej. Att rugby åter är OS-gren är historiskt. Förra gången rugby spelades under OS var 1924, det var 92 år sedan. Fast det är synd att jag inte får kommentera på plats i Rio”, säger Hamish Mabon med ett skratt.

Då var det dock rugby union som spelades, nu är det sjumannarugby, på engelska rugby sevens. Där spelar sjumannalag två halvlekar om sju minuter vardera, vilket kan jämföras med ungefär 80 minuter för övriga rugbyvarianter. I vanlig rugby är det dessutom 13 (rugby league) eller 15 (rugby union) spelare på planen.

”Sjumannarugby har vuxit enormt i popularitet de senaste åren. Nu har det expanderat till en egen serie, där de bästa lagen möts runt om i världen, litet som i tennis eller Formel 1”, säger Hamish Mabon som är före detta rugbyspelare med cirka 20 landskamper bakom sig och 10 SM-guld, som spelare och ledare. Även om han själv mest spelat traditionell rugby följer han även sjumannarugby. Han ser flera olika skäl till att sjumannarugby blivit OS-gren snarare än rugby union eller amerikansk fotboll.

”Eftersom det är hälften så många spelare på en stor plan blir det ett snabbare spel som för många kanske är roligare att titta på. Dessutom är spelarna mindre, de väger kring 100 kilo i stället för 120 kilo vilket bidrar till färre skador. I vanliga rugby-VM måste lagen vila fyra-fem dagar mellan varje match, vilket gör att hela VM tar sju veckor. Det funkar inte under ett OS”, säger Hamish Mabon.

Under OS i Rio kommenterar han live tre kvällar: Damernas finaldag den 8 augusti, herrarnas grundspelsdag den 9 augusti och slutligen herrarnas final den 11 augusti live. Hamish finns även med i Viasats OS Studio i TV3 från kl 07.30 den 9 och 12 augusti för att diskutera respektive final. Han tror att den största utmaningen blir att lära sig att rätt uttala namnen på spelarna från Fiji, ett av de bättre lagen.

”De har sju vokaler i varje namn, och dessutom egna uttalsregler som gör att det inte går att bara läsa innantill. Det blir tufft”, avslutar Hamish Mabon.

 

 

Martin Hammarström

[email protected]