Svenska byråer nobbar EY:s mångfaldsindex

Men i Norge deltar branschkollegor.

EY Sverige kommer på elfte plats i den EY-finansierade rankningen SHE Index. Rankningen startade i Norge och i veckan släpptes norska och svenska topplistor med företag som kommit långt inom mångfald och jämställdhet. Nästa vecka presenteras även en finländsk topplista.

SHE Index, som har tillnamnet ”powered by EY” ska sporra företag att utveckla sitt arbete inom mångfald, jämställdhet och inkludering. Indexet bygger på att företag anmäler intresse för att vara med. Det är öppet för bolag med minst 100 anställda, att vara med är kostnadsfritt. Bolagen besvarar antal frågor om saker som representationsmål, rekrytering, talangutveckling, belöningsstruktur och handlingsplaner. Baserat på informationen beräknas en snittpoäng för varje företag, ett tal mellan 0 och 100.

Vinnaren i Sverige blev i år serviceföretaget Coor med 92 poäng. EY Sverige har anmält sig själv och fick 71 procent, samma som programvaruföretaget Visma. Bäst i Norden var IKEA i Norge med 98 poäng. Medelpoängen för alla företag i SHE Index 2022 var 77, vilket är 4 poäng mer jämfört med året innan. Bakgrunden till ökningen är en mer jämn könsfördelning i ledningen och de som rapporterar direkt till högsta ledningen, enligt EY.

I Norge har flera revisionsbyråer anmält sig till indexet, bland annat får PwC Norge 58 poäng, upp 9 poäng från 2001. I Sverige tycks inga branschkollegor ännu vilja delta i det EY-finansierade indexet.

Läs även om konferensen i Stockholm där de svenska vinnarna presenterades.

Svenska vinnaren Coor. Foto Stefan Ek.

 

Martin Hammarström

[email protected]