Skattejuristen driver Sveriges bästa café

Robert Schweitz sade upp sig från jobbet som skatterådgivare på PwC.

Robert Schweitz arbetade i nästan 10 år med internationell skatterätt på PwC i Stockholm. Hustrun Anna gjorde samtidigt karriär som kostekonom. När de väntade sitt första barn började de titta efter hus utanför Stockholm och hamnade i det idylliska Mariefred. Robert fortsatte på PwC men efter en tid tröttnade han på att pendla. Han trivdes bra med jobbet, men sade ändå upp sig och började arbeta hemifrån som skatterådgivare i eget företag. Anna ville göra ett mer radikalt karriärbyte och drömde om att starta ett bageri. När hon väl bestämt sig gick allt ganska fort. Anna läste en kurs i mathantverk, Robert hittade en bra lokal i form av en gammal förvaltarbostad vid en herrgård. I februari 2009 öppnades Annas Hembageri. Från början var det tänkt att Robert skulle arbeta vidare som skattejurist man han blev snart fullt engagerad i caféverksamheten. Förra veckan fick de utmärkelsen Årets bästa café 2016 av White Guide.

”Det är fantastiskt hur mycket ett sådant här pris kan betyda för ett litet företag som vårt. När vi förra året korades till Årets fikaställe ökade omsättningen med 30 procent. Det gjorde att vi hade råd att expandera med ytterligare ett café, Bageriet. Det verkar som om året utmärkelse har samma effekt”, säger Robert Schweitz till Revisionsvärlden.

Annas Hembageri i Mariefred. Foto: Sofia Marcetic PRESSBILD. Får användas i samband med text om Annas Hembageri. Fotografens namn måste alltid anges.
Foto: Sofia Marcetic

I dag driver paret två olika caféer i Mariefredstrakten, dels Annas hembageri, dels det relativt nyöppnade Annas Hembageri Stadsparken, eller Bageriet. Senaste räkenskapsåret omsatte deras bolag A&R Schweitz AB knappt 2 miljoner kronor, hade tre anställda och ett resultat på 130 000 kronor. Robert Schweitz säger att både han och hans fru som företagare har haft stor nytta av sina akademiska examina.

”Det är många lagar och regler du måste förhålla dig till, ibland undrar jag hur de som inte är jurister klarar att driva företag”, säger Robert Schweitz.

Har du fortfarande kontakt med kollegerna på PwC?

”Absolut. De kommer hit ut och dricker kaffe ibland. Dessutom har vi kontakt på Facebook.”

Skulle du klara att återvända till skattrådgivningen eller har du förlorat kollen?

”Nej. Skatterätt är en färskvara, jag skulle inte våga ge specifika råd idag. Men grunderna och strukturerna har jag självklart kvar.”

 

Martin Hammarström

[email protected]