Samarbete krävs för digitalisering

Redovisningsbranschen riskerar att tappa relevans om den inte anpassar sig till den nya verkligheten och missar att möta företagens behov av teknik, digitalisering och hållbarhet. Istället för att enbart erbjuda traditionella redovisningstjänster behöver redovisningsbranschen i framtiden fokusera på att erbjuda tjänster som är kopplade till digitalisering och kostnadseffektivisering. Men man kan inte göra det ensam.

Svenska hushåll energieffektiviserar med hjälp av ny teknologi. Vi ser hela tiden nya aktörer blomma upp och skörda framgångar tack vare att efterfrågan på teknik kopplad till energibesparingar skjuter i höjden. Och även för svenska företag är behovet av kostnadseffektiviseringar stort.

Vi befinner oss i en allvarlig kris där inflation och räntor skenar och svenska företag tvingas vidta åtgärder som att se över och minska sina kostnader. Här handlar det om att effektivisera produktionen och processerna, tekniken är tillgänglig och redo att användas. Det öppnas upp en ny marknad med många affärsmöjligheter där redovisningsbranschen står först i ledet att möta upp företagens behov. I en större undersökning gjord av Sage 2020 avseende den engelsktalande redovisningsmarknaden spås det att det är den tekniska kompetensen som blir avgörande för hur framtidens redovisningsbyråer lyckas de nästkommande 10 åren.

Med det sagt menar jag att det krävs ett paradigmskifte, eller kalla det ett byte av tankemönster, hos samtliga parter. Redovisningsverksamheter och programvaruföretag har tidigare betraktats som separata verksamheter. Det har alltid funnits en befogad rädsla från redovisningsbranschen att programvaruföretagen tar allt större marknadsandelar med allt bredare tjänsteutbud och automatisering. Kanske är det också en av orsakerna till att många byråer har varit försiktiga med sin digitalisering.

Som representant för Visma Spcs vet jag att digitaliseringsgraden och nyttjandet av digitala tjänster ligger på en ganska låg nivå hos både byråer och företag. Jag vet hur stora utmaningarna är för våra byråer med att lära sig den nya tekniken. Många YH-utbildningar har varken kompetens eller verktyg för att lära eleverna om den nya tekniken. Hos byrån ligger teknikfrågan alltid sist på “att göra-listan”. Deadlines och det löpande arbetet kommer alltid först, och när det är gjort återstår inte mycket tid till annat. Vi vet att både byråer och företag lätt kan uppnå produktionsfördelar genom att bara nyttja tekniken och digitaliseringen i högre grad. En effekt av digitaliseringen för byråer är att man kan bygga en skalbar tillväxtmodell där behovet av redovisningskonsulter minskar. Det är ett sätt att lösa problemet med personalbrist och istället hitta andra kompetenser som är relaterade till teknik och hållbarhet.

Jan Söderqvist

Kanske var det så att behovet av effektivisering inte var jättestort före pandemin, med lågränte-ekonomi och nollinflation. Idag är det annorlunda och jätteviktigt för hela Sverige att svenska företag behåller och förbättrar konkurrenskraften genom att uppnå högre effektivitet. Detsamma gäller också för redovisningsbranschen. Genom att utnyttja tekniken och digitaliseringen kan man skaffa sig konkurrensfördelar. Men för att lyckas med detta tror jag att programvaruföretag, branschförbund och byråer måste börja samarbeta i högre utsträckning. Vi har skalfördelar i ett sådant djupare samarbete. Programvaruföretag har den tekniska kompetensen och redovisningsbranschen har kompetens inom ekonomi, processer och flöden. Yrkesutbildningarna måste också sätta fokus på teknik och hållbarhet så att nya generationer av redovisningskonsulter blir relevanta på arbetsmarknaden. Yrkestiteln redovisningskonsult kvarstår men arbetsuppgifterna förändras.

Jan Söderqvist

Branschexpert

Visma SPCS

Åsikterna i krönikan är skribentens egna. Vill du också skriva en krönika i Revisionsvärlden? Mejla!

Redaktionen

[email protected]