PwC tar över 600 skatteexperter från GE

Även Sverige berörs av miljardövergången.

Den 1 april byter 600 personer på industrijätten GE:s globala koncernfunktion för skatt arbetsgivare till PwC. Tanken är att de tidigare GE-anställda ska fortsätta göra sitt gamla jobb, men även kunna arbeta med andra PwC-kunder.

”GE och PwC har diskuterat detta i över ett år. Jag tror att GE, som många företag, ser över sin struktur. I denna process kom de till insikt om att de har väldigt kunniga medarbetare på detta område. I den här överenskommelsen kan GE hålla nere antalet anställda, samtidigt som de betalar en rörlig snarare än en fast kostnad för skatteexpertisen”, säger amerikanska PwC:s vice ordförande Mark Mendola till nyhetssajten Big4.com.

Övergången omfattar GE-personal i 42 länder, enligt GE berörs åtminstone en person i Sverige.

Björn Nordgren

”Hur detta kommer att genomföras i praktiken är något som arbetas på just nu, så det är för tidigt att säga hur man kommer att organisera sig”, skriver GE:s nordiska skattechef Björn Nordgren i ett mejl till Revisionsvärlden.

Om övergången berör Nordgren personligen är han förberedd då han arbetade på som skattejurist på PwC under nästan åtta år på 1980- och 1990-talen. Han har även arbetat på flygbolaget SAS.

Peter Lindstrand, tax partner på PwC i Sverige, kommenterar övergången såhär:
“Avtalet innebär för PwC globalt en fantastisk möjlighet. Detta kan ses som tydligt tecken på en trend mot mer strukturerade lösningar kring så kallade managed tax services.”

GE lämnar varje år in mer än 5500 skattedeklarationer i cirka 300 länder. Mark Mendola uppger att PwC globalt, med den nya personalen, på sikt hoppas kunna öka omsättningen inom skatt med en miljard dollar årligen, cirka 9 miljarder kronor. Det är dock inte troligt att PwC:s räkningar till GE från och med april kommer upp i de nivåerna. GE:s finanschef Jeffrey Bornstein säger till tidningen Wall Street Journal att GE räknar med att spara 100 miljoner dollar (nära 1 miljard kronor) på utflyttningen, brutto får man anta. Samtidigt avslöjar han att GE blivit lovade någon form av kickback på ”de intäkter som uppgörelsen ger PwC”. Det kan tilläggas att GE:s revisionsbyrå KPMG uppges ha fakturerat konglomeratet 8-10 miljoner dollar årligen för skatteråd, men bara fram till 2012 då KPMG slutade med skatteråden för att slå vakt om sitt oberoende.

Martin Hammarström

[email protected]