Vice vd Johan Rippe: “Det är blandade känslor”.
PwC skakar om redovisningsbranschen i grunden när byrån säljer hela affärsområdet Business Services till en av PE-bolaget IK Investment Partners fonder. 1100 anställda, de flesta av dem redovisnings- och lönekonsulter, får ny ägare. Den avyttrade verksamheten, som kommer att få ett nytt namn, omsatte 950 Mkr senaste räkenskapsåret och blir en av de största spelarna i Sverige på outsourcing av redovisning och lön. Bolaget blir jämbördigt med LRF Konsult, som omsatte 1,1 miljarder kronor 2016. Storspelare inom outsourcing som Accountor och Azets omsatte 164 Mkr respektive 334 Mkr i sina svenska bolag samma år.
”Det är blandade känslor, litet som när ens tonåring flyttar hemifrån, men Business Services är redo för att stå på egna ben”, säger Johan Rippe, vice vd och marknadschef på PwC, till Revisionsvärlden.
Han pekar även på regulatoriska faktorer som gör att Business Services får en friare tillvaro med annan ägare. Det handlar om att reglerna mot kombiuppdrag som ibland hindrar Business Services från att närma sig PwC:s revisionskunder, men även att Business services kan bredda erbjudandet eller ingå samarbeten med kreditföretag, banker och systemleverantörer på ett helt annat sätt än hittills. Detta eftersom Revisorslagen ställer strikta krav på vad en revisionsbyrå får syssla med.
Hos köparen IK Investment Partner är delägaren Alireza Etemad ansvarig för affären.
”Marknaden växer kraftigt med bredare kundbehov och ökad outsourcing av dessa tjänster. Marknaden är idag fragmenterad och förväntas konsolideras, främst drivet av regelverket runt revision samt ökad digitalisering. Vi anser att Business Services har en unik position för att driva konsolidering”, säger Alireza Etemad.
Han är tydlig med att det är fortsatt fokus på tillväxt med IK som ägare. Dock tycker han att det är för tidigt att svara på frågan om huruvida han själv blir styrelseordförande i det nya bolaget.
”Vi kommer att tillsätta en lämplig styrelse som kan stötta verksamheten framöver”, säger Alireza Etemad.
Rippe hoppas att affären, som måste godkännas av Konkurrensverket och MBL-förhandlas, kan vara i hamn den sista juni. Den innebär att PwC tappar en femtedel av omsättningen och cirka en fjärdedel av personalen.
Ni har ett 90-tal kontor på webbplatsen, även om vissa mest är för kundmöten. I vissa fall är det kanske Business Services personal som är på plats lokalt. Hur ser du på risken att PwC tappar kontakten med småföretagen efter affären?
”Vi kommer att storsatsa på mindre företag i och med affären och kommer att erbjuda dem en bred portfölj av revisions-, skatte- och rådgivningstjänster. Vi hoppas att ett redan bra erbjudande blir ännu bättre och bredare med affären. Dessutom kommer PwC och Business Services i många fall fortsätta att finnas på samma adress men i olika lokaler, så vi kommer ha ett fortsatt bra samarbete”, säger Johan Rippe.
Hur ser du på risken att Business Services sitter på kundkontakten och ger kunden sådan rådgivning som ni skulle kunnat ge?
”Det kan säkert ske i enstaka fall, men i de flesta fall är det mycket tydligt vem som har relevant kompetens beroende på kundens fråga”, säger Johan Rippe.
Business Services har vuxit snabbt de senaste åren. Hur ser du på risken att PwC tappar fart när ni säljer en snabbväxande del?
”Det är inget självändamål att äga verksamheter med hög tillväxt. Vi blir initialt något mindre men vassare med en mer renodlad verksamhet vilket är en god förutsättning för fortsatt tillväxt”
Kan du säga något om köpeskillingen?
”Nej, det kan jag inte.”
Var det ett svårt beslut att sälja?
”Ja, eftersom vi haft verksamheten länge och vi har investerat mycket i den. Jag är väldigt glad att vi hittat en så bra köpare som har både förmåga och ambition att utveckla Business Services.”, säger Johan Rippe.
Läs även kommentaren: “Storaffären har många vinnare“.