PwC portas från revision av indiska börsbolag

Indiska PwC överklagar - "Vi har lärt oss en läxa".

Shyamal Mukherjee

PwC stoppas under två år från att göra revision av indiska börsnoterade bolag. Beslutet togs av den indiska finansinspektionen efter att revisionsjätten inte upptäckt en bokföringsskandal hos revisionsklienten Sayam Computer Services. Det rapporterar Wall Street Journal som kallar skandalen “den indiska motsvarigheten till Enron”.

Det var redan 2009 som bokföringsskandalen i outsourcingföretaget Satyam briserade. Företagets kassatillgångar hade då överdrivits med omkring 8 miljarder kronor. Bolaget ska ha redovisat tillgångar som inte fanns och dolt stora skulder. Satyam var vid tillfället indiens fjärde största leverantör av it-tjänster och datasystem. För tre år sedan dömdes grundaren Ramalinga Raju och hans broder Rama Raju till sju års fängelse av en indisk domstol. Båda hade ledande positioner i företaget.

I onsdags stoppade indiska Finansinspektionen Securities and Exchange Board of India (SEBI) PwC från att under två revidera indiska börsnoterade bolag. I beslutet som Wall Street Journal tagit del av, framgår det att straffet bör ses som en varning till revisorer som har en för nära ställning till sina klienter.

PwC, med ordföranden Shyamal Mukherjee, anser att de båda revisorerna har duperats och är övertygade om att få rätt när de överklagar saken.

“SEBI:s dom har sin grund i ett bedrägeri som ägde rum för nästan ett decennium sedan, där vi inte spelade någon roll och inte hade kännedom om”, skriver PwC i ett uttalande och tillägger:

“Vi har dock lärt oss en läxa från Satyam-tiden och har investerat kraftigt de senaste nio åren för att bygga upp en gedigen och högkvalitativ revisionspraxis”.

PwC och två av dess revisorer dömdes att betala 131 miljoner rupier, motsvarande 2 miljoner dollar plus ränta, för “felaktiga vinster” som följd av deras revisionen av Satyam.

Indiska Economic Times gjorde i fjol en genomgång som visade att PwC reviderade 43 av Indiens 500 största börsbolag, bland andra Tata Steel och United Spirits. Deloitte var marknadsledande med 89 av topp 500-bolagen. PwC India är även inblandat i en lång rad revisionsuppdrag för utländska börsbolag med verksamhet i Indien, uppdrag som inte påverkas av SEBI:s beslut.

Martin Hammarström

[email protected]