Nu lanserar vi Storbolagslistan

Är du revisor, rådgivare eller skattejurist och vill ha ännu större kunder? Ta hjälp av Storbolagslistan, Revisionsvärldens unika sammanställning av miljonkonton. Vi har kollat kostnaderna för revision och andra uppdrag till revisionsbyråer i Sveriges största bolag, både svenska koncerner och dotterbolag till utländska bjässar.

Du hittar Storbolagslistan i sidhuvudet här ovanför. Du som är prenumerant loggar in och scrollar fritt i materialet. Några saker jag själv studsade på när jag gick igenom listan:

  • Samtliga storbanker utom Nordea hade kraftigt ökade revisionskostnader 2017.
  • Sverige har tre superkonton med årliga revisionsarvoden på 100 mkr eller mer, och PwC sitter på två av dessa. När det gäller skatt och övrig rådgivning är det ett 20-tal bolag där revisionsbyråer fakturerar 10 Mkr eller mer.
  • Bilsäkerhetsbolaget Autoliv, som i dagarna knoppade av Veoneer till aktieägarna, höjde revisionsarvodet med 20 procent i fjol. Det gav klirr i kassan hos EY. Det är för övrigt fortfarande okänt vem på byrån som har huvudansvaret för Autolivs revision efter Stefan Lundbergs överraskande avhopp/sabbatsår.
  • Skandia Liv, moderbolag i Skandiakoncernen, kom undan med något lägre revisionskostnader under fjolåret. Det tog Deloitte igen med rådgivning i mångmiljonklassen, bland annat stöd när det gäller Penningtvättsdirektivet.
  • Big four dominerar såklart Storbolagslistan. Undantaget är det Göteborgsbaserade handelshuset CellMark. Moore Stephens-revisorn Carl Magnus Kollberg reviderar siffrorna för det svenska holdingbolaget, även om konkurrenterna reviderar många andra bolag i miljardkoncernen.

Du hittar säkert mycket mer när du sorterar listorna på längden och tvären. Tanken är att du ska Inspireras av Storbolagslistan inför höstens pitchar.

Lycka till!

Martin

Krönikören är Revisionsvärldens chefredaktör och grundare.

Martin Hammarström

[email protected]